1 cirka
14 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
1150 g
smör, mjukt
1150 g
smör
12 tsk
vaniljsocker
12 msk
malen kanel
1150 g
mandelmassa
11
ägg
14 msk
pärlsocker
140 g
flagad mandelSmula ner jästen i en degblandare eller en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader, häll vätskan över jästen.
1 Blanda
i socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjölet och smöret lite i taget.
1 Arbeta
degen smidig i cirka 4-5 minuter. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
1 Vänd
upp degen på lätt mjölat bakbord, dela upp degen i tre bitar och forma varje bit till en rund bulle. Kavla ut till rektanglar som är cirka ½ centimeter tjocka. Bred smör på, strö över socker och kanel. Riv mandelmassan fint och strö över.
1 Rulla
ihop degen på längden och lägg rullen med skarven nedåt. Klipp upp snibbar med en sax cirka 1 ½ centimeter ner i degen, med 1 ½ centimeters mellanrum. Vik ut flikarna, vik varannan åt var sitt håll. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
1 Sätt
under tiden ugnen på 200 grader.
1 Pensla
längderna med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda längderna på nedersta falsen i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt längderna svalna på ett galler under bakduk.
1Blåbärsmuffins100 g smör 2 ekologiska ägg 1,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl ekologisk mjölk 3% 1 st citron, skalet 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 200 g frysta blåbärSätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins (i vanlig ugn kan du höja temperaturen med 20- 25 grader). Varva muffinssmeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3
1100 g mandelmassa. 100 g mandelmassa 0. 225ºLägg vetemjöl, socker, smör och smulad jäst i beredningsskålen till matberedaren, med plastkniven monterad. 1Kör mandelmassa och mandel i mixer till smulor. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten. 1Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg, då blir de riktigt blanka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.