1½ dl
gräddfil (Jag hade ingen gräddfil så jag tog filmjölk här med
½ dl
socker
60 grader
Vispa ihop ägg,filmjölk, grädde o gräddfil och vispa ner blandningen i mjölken. Värm på medelvärme – mjölken får INTE koka – ca 30-60 minter tills det skär sig (här kommer fingertoppskänslan in, jag har den inte riktigt än men 35 minuter brukar ge fin konsistens). Rör om då och då. Sätt lock på kastrullen och dra den från plattan. Låt svalna, ca 20 minuter Har du ingen äggostform eller silikonform som du vill pricka hål i, kan du lägga en silduk eller tunn kökshanduk i ett durkslag. Lyft upp ostmassa ur löpen med en hålslev och lägg försiktigt i dukslaget. Strö över lite socker och lägg på ny ostmassa.
Nä, vi tröttnar aldrig. Vi brukar storhandla på Willys och ibland har deras svenska ekologiska fläskfilé vara slut men då brukar vi åka till någon annan affär och handla den isället för att köpa den danska eftersom vi upplever en så stor skillnad i smak och konsistens
Där kompenserades verkligen att vi varken har höst- eller sportlov. Därför vill jag nu bara att skolan ska börja igen, så att man kan komma igång lite igen
Jag vill att äggosten ska bli högre än den blev den här gången, det blir finare så. Jag försökte ta några pedagogiska bilder för att visa hur det ser ut när osten delar sig från vasslen, men det blev för dålig kvalitet på dem tyvärr
Idag äts den oftast med just någon form av sylt och kanske lite lättvispad grädde, men förr var det även vanligt att det åt den som ett kväll eller frukostmål med sill, framförallt i Norra Bohuslän
och till det ett glas vitt, även om det "bara" är tisdag. För i kväll kände vi verkligen att viville fira eftersom glädjen stod högt i tak i Mårtenssons kök idag
Inte så fasligt annorlunda egentligen, möjligtvis har fotona blivit bättre och framförallt så lyckas vi numera komma ihåg att ta bilder på maten vi äter
Så nu kan jag göra egen äggost precis när jag vill. Vispa lätt ihop ägg, grädde, fil och gräddfil. Har aldrig gjort äggost själv, har trott att det skall vara komplicerat, men jisses så fel jag hade, det var busenkel
När vi var alldeles nya som matbloggare så skrev vi om ett recept på den absolut godaste citronsorbeten som vi smakat och nu tycker vi att receptet förtjänar både en återbloggning och ett foto
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.