Under århundraden hade de skickliga köksmästarna i Wien dragit nytta av tekniken och recepten från den övriga delen av kejsardömet och i sinom tid uppstod den intressanta, något exotiska korsning som är känd som wienerköket
1500-talets författare beskriver de enorma mängder fisk som infördes från Ungern, Böhmen och Mähren. Krebse (flodkräftor), som importerades så mycket från Ungern, Böhmen och Mähren under 15- och 1600-talen, är också dyra nu
WIENERKÖKET 11. III. Österrike har nio provinser men alla är inte kända för matkultur. Den förnämsta och mest särpräglade maten kommer från Steiermark, Kärnten, Tyrolen och Niederösterreich
WIENERKÖKET. Under 1800-talets början gav barocken med sina banketter plats för biedermeiertiden med sitt bekväma, lugna levnadssätt och sin smak för enkla nöjen
Den vikt som det gamla kejsardömet lade vid bordets njutningar illustreras av festligheterna vid Wienkongressen, som samlades för att ena Europa efter Napoleons fall 1815
I många hem i den övre medelklassen försöker man ännu hålla fast vid det gamla traditionella wienerköket med alla dess imponerande rätter - soppor, stekar och korv från Sydtyskland, "venetianska" specialiteter, fisk friterad i olja, spaghetti och risotto och alla andra utländska rätter och ingredienser som blivit en del av det österrikiska köket
Det första dokumenterade beviset på deras invandring i Ungern berättar att zigenare spelade för att trösta de besegrade ungrarna efter den turkiska segern i slaget vid Mohács år 1526. Ungrarna är fortfarande så entusiastiska när det gäller mat att deras årliga förbrukning av 20 kg flott och 15 kg fjäderfä per person inte har sitt motstycke någonstans. 15 kg
WIENERKÖKET 16. Karoly Gundel har berättat att den allra finaste paprikan, den som kallas "söt" eller "rosenpaprika", ska vara mild med en pikant, men aldrig skarp, eftersmak
Druvorna får innehålla högst 30% socker, vilket blir 15% alkohol. De torkade druvorna samlas i korgar (puttonyos) som rymmer ca 15 kg och dessa korgar blir vinets kännemärke
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.