Under århundraden hade de skickliga köksmästarna i Wien dragit nytta av tekniken och recepten från den övriga delen av kejsardömet och i sinom tid uppstod den intressanta, något exotiska korsning som är känd som wienerköket
År 1758 utfärdade Maria Theresa ett påbud som bjöd att under fastetid "endast officerare eller protestanter får äta kött på värdshusen och serveras vid särskilda bord"
WIENERKÖKET 11. III. Österrike har nio provinser men alla är inte kända för matkultur. Den förnämsta och mest särpräglade maten kommer från Steiermark, Kärnten, Tyrolen och Niederösterreich
WIENERKÖKET. Under 1800-talets början gav barocken med sina banketter plats för biedermeiertiden med sitt bekväma, lugna levnadssätt och sin smak för enkla nöjen
I många hem i den övre medelklassen försöker man ännu hålla fast vid det gamla traditionella wienerköket med alla dess imponerande rätter - soppor, stekar och korv från Sydtyskland, "venetianska" specialiteter, fisk friterad i olja, spaghetti och risotto och alla andra utländska rätter och ingredienser som blivit en del av det österrikiska köket
Kokböckerna i Pest under det tidiga 1700-talet återspeglade detta genom sådana rätter som consomméer, raguer, patéer och bräserat kött. Peter Apor av Altorja beskriver i sin Metamorphosis Transylvaniae slutet av 1600- och början av 1700-talet och nämner där följande rätter
Den typiskt ungerska smaken - paprikan - tillkom troligen först på 1700-talet. WIENERKÖKET 16. Karoly Gundel har berättat att den allra finaste paprikan, den som kallas "söt" eller "rosenpaprika", ska vara mild med en pikant, men aldrig skarp, eftersmak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.