Ärtsoppa
rasmusehrnborn
rasmusehrnborn

Ärtsoppa

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • gula ärtor 500g
  • morötter 2st
  • gula lökar 2st
  • rimmad fläskbog 400g
  • svartpepparkorn
  • lagerblad
  • timjan
  • mejram
  • kryddnejlika
  • salt och peppar
  • skånsk senap

Beskrivning

    1
    Skölj och lägg ärtorna i blöt dagen innan.

    2
    Lägg fläsket, morötterna, löken, pepparkornen, timjan, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka i 1/2 - 2 timmar, eller tills det att köttet lätt faller isär. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.

    3
    Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Lägg i 1 hel lök, morötter, timjan, lagerblad och mejram.

    4
    Låt soppan koka i 60 minuter. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då. Kontrollera konsistensen med vatten om så behövs. Ta sedan upp moroten och löken, tillsätt fläsket och låt koka i ytterligare 30 minuter.

    5
    Smaka av med salt och peppar. Servera med senap.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.