Fräsch Sommartårta
moa.1403.eriksson
moa.1403.eriksson

Fräsch Sommartårta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Anslag ca 24cm i diameter
  • 5 st Ägg
  • 150 g Socker
  • 75 g Vetemjöl
  • 75 g Potatismjöl
  • 5 g Bakpulver
  • 5 g Vaniljsocker
  •  
  • Marängsmörkräm
  • 4 st Äggvitor
  • 220 g Socker
  • 250 g Smör
  • Jordgubbar (ca 450g frysta) och apelsiner (ca 5-7st) dessa mängder anpassas efter storlek på frukterna och går att öka något om man så vill.

Beskrivning

    Anslaget:
    1: Sätt ugnen på 190 grader och smörj en springform/anslagsring.

    2: Vispa ihop ägg och socker så det blir rejält fluffigt, ca 10-20min med elvisp/maskin.

    3: Vänd ner övriga ingredienser med slickepott och häll smeten i formen. Ställ in kakan i ugnen i ca 30min.

    4: Ta ut anslaget efter ca 30 min när det är klart och vänd det upp och ner på en tallrik eller plåt strö gärna över lite socker och använd bakplåtspapper för att minimera risken att anslaget fastnar. Låt anslaget svalna ordentligt och dela sedan anslaget i tre bottnar. Därefter brukar jag använda mig av samma form (anslagsring eller springform) som jag bakade anslaget i, jag lägger plast folie i formen så att det blir ca 2 dm kvar utanför formen. Och lägger sedan i en av understa botten med gräddytan uppåt i formen.

    5: Hacka sedan 450g jordgubbar frysta eller färska beroende på säsong, och lägg sedan det ovanpå botten i formen.

    6: Lägg sedan den översta botten på jordgubbarna i formen. Filèa 5-7 st apelsiner, och hacka sedan filéerna innan du lägger de i formen ovanpå botten. Lägg sedan den mellersta botten överst i formen och låt gärna stå några timmar i kylen, men inget måste.

    Marängsmörkräm:
    1: Vispa äggvitorna och sockret över vattenbad tills blandningen blivit 60 grader.

    2: När det blivit tillräckligt varma häll över det i en assistent och vispa på medelhastighet tills skålen är fingervarm det tar ca 5-10min.

    3: Tillsätt därefter tillsätt små bitar rumstempererat smör med ca 15sek mellanrum.

    När marängsmörkrämen är klar tar du ut tårtan och täck tårtan med ett tunt lager smörkräm och låt stelna i kyl. Lägg sedan ett tjockare ytterligare ett lager smörkräm för att få den heltäckande. Avsluta sedan med att skiva färska jordgubbar att dekorera tårtan med.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.