2 tsk
palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk
fisksås
1 buljontärning
(gärna höns) utspädd i 1 dl vatten
Beskrivning
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara hälften av kokosmjölken i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 minuter beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen. Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.
Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade kokosmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt kycklingen och fräs den en stund. Blanda i resten av kokosmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 minuter.
Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.
Gaengped- Äkta Thailändsk röd curry med bambuskott och kyckling. Gaengped. 4 portionerGaengped. Här kommer ett super bra recept som ger dig lika god thaismak som på restaurang
Thai red curry – Gaeng pad (4 personer). Hej på er,. Fredagskväll och helgen på ingång, Lovely. Ikväll blir det middagstips, och detta vill jag lova – det är en riktig favorit
i min receptbok med urklipp sitter också receptet på rysk peda. har googlat för att hitta vad namnet kommer sig av, men jag hittar inte ens något om peda utan hur jag än gör så hittar jag artiklar om ryska pedagoger
Röd curry/Gaeng Phed är het och kryddig (gaeng betyder curry och phed kryddig) och baseras på torkad (ibland färsk) röd chili, och är nog den mest kända och populära thaicurryn
Grön curry/Gaeng Khiao Wan görs av färsk grön chili och är ofta den hetaste thaicurryn. Gaeng Khiao Wan betyder “söt grön curry” men wan (söt) hänvisar till den gröna färgen, inte att smaken behöver vara söt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.