Blanda havregrynen med all vätska och låt svälla i ca 5 min. Under tiden blandar du alla de torra ingredienserna och vänder sedan ner det i havregrynen.
Arbeta degen en stund och tillsätt mer mjöl om det behövs, min deg var ändå lite klibbig.
Rulla degen i 8 bollar, eller fyra om du vill ha större, och platta till dem något.
Placera ut dem på bakplåtspapper på en plåt, pensla med mjölk och toppa med solroskärnor.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, låt svalna lite innan de serveras.
Jag använde också mitt ganska nyinköpta durramjöl, tillsammans med mörkt bovetemjöl och rårismjöl. ½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja
Smakade nästan som det riktigt grova knäckebröd jag minns från den tid när jag tålde gluten. Efter kakkalasandet är det kanske på sin plats med ett lite mer rejält och hälsosamt bakverk
Deras grova, danska surdegsbröd var en riktig hit. För min egen del börjar jag alltid dagen med en rejäl frukost, där det så gott som alltid ingår en smörgås med något proteinrikt pålägg och grönt
Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen. Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor
Press i vitlöken och smaka av med senap, salt och peppar. Det är så praktiskt och gott att göra egna piroger, perfekt att ha hemma i frysen och värma på om man inte riktigt hinner laga middag eller lunch
Rågit grovaoch härligt saftiga är de på en och samma gång. Koka upp vatten och rågkross. Smula ner margarinet i degbunken och tillsätt vatten, sirap, salt
Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären
Den fick bli degspad och ge mustig och annorlunda smak till mitt grova, glutenfria formbröd. Eftersom korken satt som berget - jag lyckades med stor möda få av den - och eftersom den luktade och smakade helt OK, så bestämde jag mig ändå för att använda den
Ett riktigt gott grövre bröd med lite frukt och nötter i. Blanda rågkross, solroskärnor, sesamfrön och valnötter i en skål (jag hackade mina valnötter litegrann) och häll på vattnet och blanda lite till
Riktigt goda blev de här grova hälsobullarna, det intygar även maken. I år hade vi tur med morotsskörden, och fick riktigt mycket, och när den inte räcker till köper jag helst ekomorötter i affären
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.