Moussetårta med björnbär - glutenfri, mjölkfri
asa.frodin
asa.frodin

Moussetårta med björnbär - glutenfri, mjölkfri

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • Botten
  • 50 g cashewnötter (eller solrosfrön för nötfri kaka)
  • 40 g mjölkfritt smör eller smakneutral kokosolja
  • 1 msk riven kokos
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • Mousse
  • 2,5 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 350 g björnbär
  • 2 msk strösocker
  • ¼ dl vatten
  • 1,5 dl sojagrädde
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • Färska bär och/eller bärpulver till dekoration.

Beskrivning

    Receptet är skapat för en form med diametern 16,5 cm. Den bör ha löstagbar kant. Dubbla receptet om du har en form som är 23 cm i diameter. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas. Det tar ändå flera timmar innan den stelnar.

    Förbered formen genom att rita av bottenrundeln på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg det runda pappret i botten av formen. Sätt på ugnen på 175 grader. Häll nötterna i en matberedare och kör en kort stund tills de mixats till ett grovkornigt mjöl. Smält smöret och häll sedan i resten av ingredienserna med nötterna. Mixa tills allt blandats. Bred ut jämnt i botten av formen, sätt fast kanten och grädda 10 minuter. Låt svalna helt.

    Förbered moussen genom att blanda gelatinpulvret med 2 msk vatten, så det får svälla en stund. Koka upp björnbären med vattnet och sila av dem = ca 175 g björnbärssaft som hälls tillbaka i kastrullen. Fyll upp med 25 g av björnbärsmassa från silen. Koka upp björnbärssaften med strösockret. Ta av värmen, lägg i gelatinklumpen och rör tills den smält och allt blandad sig helt. Ställ att svalna i kylskåp 30-40 minuter (inte mer, för då blir det gelé för tidigt).

    När bären svalnat vispar du sojagrädden, häller i gulorna och vaniljsockret och vispar lite till. Blanda grädden med bärsaften och häll sedan allt i formen med den svala nötbottnen. Ställ i kylskåp att stelna minst 4 timmar - gärna över natten.

    Värm gärna utanpå kanten på formen för att moussen ska släppa lätt. Dekorera gärna med färska bär och/eller strö över bärpulver över tårtan.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.