Torkade Kikärtor
karinhenrietta
karinhenrietta

Torkade Kikärtor

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner.
  • Det är gott med kikärter! De kan rostas i ugn, mixas till hummus eller användas i grytor och sallader. Kikärter är fulla med protein, järn och fiber och gör att du känner dig mätt länge. Koka gärna mycket på en gång, kikärter går utmärkt att frysa om det skulle bli några över.
  • Kokning
  • Kikärter 1 del
  • Vatten 3 delar

Beskrivning

    Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid.
    Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter.
    Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till.
    Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

    Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

    1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.


    Obs Glöm inte att spara kokvattnet - aquafaban.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.