Koka bären i vattnet i 30 minuter. Skrapa ur vaniljstången och blanda både stång och frön med sockret. Rör ner detta tillsammans med kanelstången och citronsaften, och låt det koka i ytterligare 20 minuter
Aroniabär är utmärkta till sylt, saft, gelé, marmelad och vin. Aroniasylt. Mörk och vacker och underbart god blir aroniasylten som med fördel kan spetsas med ett par matskedar mörk rom eller konjak
Den som inte tycker sig ha tid att göra saft ska göra aroniasaft. Fördelarna med aronia är många. Här kommer ett recept på aroniasaft som jag fått av Cathrin från Bredbyn
Macaroni and cheese är som Kristin beskrev det så bra – överkokta makaroner i ostsås. Smarriga små makaroner som fullkomligt dränkts i ostsås och gratinerats
Jag har ibland köpt torkade aroniabär att blanda i mysli eller bröd, eller pulver för att göra smoothien extra nyttig, men jag hade aldrig stött på dem "live" förrän jag hälsade på vännerna Stina och Åke i Luleå i höstas
Denna kokade jag på blåbär, men det går lika bra med svarta vinbär eller varför inte aronia. Julen närmar sig med stormsteg, men än finns det tid att göra sin egen glögg och impa stort på julafton
1 dl Crunchy aronia havremüsli (Urtekram). Äppelkakan - en klassiker som alltid uppskattas. Och givetvis går den att njuta av med bra ingredienser så att vi som väljer att (eller måste) äta en kost utan vetemjöl, socker och mjölk också kan få njuta