Koka upp saften med sockret. 1 liter rönnbär (eller något mindre)0,5 l vatten2 urkärnade äpplen, skalade och i bitar0,5 kg syltsocker (eller efter smak)Koka rönnbär och äppelbitar i vattnet, ca 10 min eller tills bären och frukten kokat sönder. 0,5 kg syltsocker
Tillsätt sockret och låt saften koka upp under omrörning. Täck med lock. Låt allt koka ca 10 minuter. Låt allt koka kraftigt i 5 minuter. 9 dl syltsocker
Det kan hända att jag kanske bakar en kaka också, som jag kan ta med till jobbet, och kanske en vinbärspaj som vi kan kalasa på vid ett senare tillfälle
Eftersom rabarber inte är så lätta att råröra och det är högsäsong för rabarber, valde jag att göra en rabarbersylt med vanilj och hallon i och kokade då samman rabarber och hallon till en konsistens som påminde om den hos rårörda bär
Jag fyller dem med en jordgubbssylt som blir tjock med hjälp av chiafrön - superbra om man vill slippa använda en massa syltsocker ( tycker du inte om jordgubbar så ta ett annat bär)
Nu har jag fyllt på förrådet med gelé för ett år framöver och det kan nog bli en och annan burk som får följa med som "gåbortpresent" under hösten, en uppskattad present hos de som inte kokar egen gelé
tycker det medsyltsocker är så fiffigt istället för en massa pektin och annat. Tänkte vara tidigt ute med veckans helgmeny till er, så ni kan planera och kanske handla hem osv osv
Kokade upp, rörde om ordentligt, värmde burkar och hällde upp, på med locket och låt svalna. Dock använde vi en råsaftscentrifug vi fått av Floras far tidigare för att få ut saften från bären istället för att koka och sila dem
Kokar till en burk i taget. Bättre att ha en liten burk och koka nytt när den är slut. 1,25 dl syltsocker. Koka lingonen tillsammans med vattnet i 5-10 minuter på medelvärme. 1,25 dl syltsocker