Lax gravad recept

Gravad lax med smak av lime och chili

Gravad lax med smak av lime och chili

Lax är en självklarhet på julbordet för mig och idag är min gravadelax klar. Skär laxen i två bitar. Gnid in laxbitarnas köttsidor med blandningen
Klassisk gravad lax

Klassisk gravad lax

Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravadlax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravadlax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill
Gravad lax

Gravad lax

Till midsommar gjorde jag en omgång gravadlax. Ni lär inte vilja köpa gravlax nå mer. Det är så mycket godare än att köpa färdiggravad och det är inte speciellt svårt heller
Grava lax

Grava lax

Gravadlax serveras oftast i tunna skivor. Skär ut laxen i filéer, men låt skinnet sitta kvar. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med grovhackad dill emellan
Gravad lax med salsa till förrätt

Gravad lax med salsa till förrätt

Blanda samman alla ingredienser utom lax, smaka av. Strimla laxen och servera tillsammans med salsan och en bit bröd
Gravad lax med blodapelsin och timjan

Gravad lax med blodapelsin och timjan

På mitt julbord, får den gravadelaxen en given plats. Lax är julbordets Madonna. Resultatet blir en härligt, frisk gravadlax med en något fastare konsistens
Gravad lax

Gravad lax

Gravadlax är en självklarhet på julbordet. Glöm inte att laxen måste frysas innan eller efter gravning för att förstöra eventuella parasiter
Gravad lax med smörkokt färskpotatis och dillsås

Gravad lax med smörkokt färskpotatis och dillsås

500 g laxfilé med skinn 2 dl strösocker 1 dl salt 5 vitpepparkorn 8 enbär, smulade mellan fingrarna 1 citron, finrivet skal ev 2 msk gin 1 knippe dill 800 g färskpotatis, tvättad och skivad i 0,5 cm tunna skivor 200 g smör 6 dl vatten 2 silverlökar, skivade 2 citroner, saft och finrivet skal 125 g salladslök, fint skivad 0,5 knippe dill, grovt skuren salt 3 dl gräddfil 2 msk dijonsenap 1 tsk hel kummin, stött 0,5 knippe dill, grovt skuren 1 kruka gräslök, finskuren salt
Klassisk gravad lax med senapssås

Klassisk gravad lax med senapssås

Fjälla laxsidan och torka den, men skölj den inte. Blanda socker, salt och vitpeppar och strö blandningen på laxens båda sidor
Gravad lax

Gravad lax

4 1 kg fryst lax (mellanbiten) 2 tsk grovstött vitpeppar 4 msk salt 4 msk strösocker grovhackad dill Lägg till i inköpslistan
Påskens gravade laxar

Påskens gravade laxar

Gårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch med gravadlax och sill