Det är alltså ungefär samma råvara som vi utgår från när vi gör lutfisk till jul, fast i Ligurien blöter man upp fisken i rinnande färskvatten istället för soda
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Lite som lutfisk, antingen älskar eller hatar man den. Glad fredag allihopa. Som vanligt är humöret på topp då man vet att man har två lediga dagar framför sig, eller iallafall två dagar utan jobbe-post i inkorgen för jag måste nog jobba lite imorgon då jag tog ledigt idag
Den historiska och fulländade lutfisken enligt Norsk tradition. Jag har sagt det förr och tänker upprepa det flera gånger att den lutfisk man blir serverad hemma i Finland är inget annat än ett typiskt exempel på missförstådd mat, på det sätt den serveras hemma i Finland är den någonting av det tristaste jag vet och absolut ingen gastronomisk höjdare, den helt enkelt kokas ihjäl antingen i ugnen eller i kastrullen
Vi serverar inte lutfisk vid julbordet. Och återuppvärmd lutfisk är en torr och tråkig historia. En väl tillagad lutfisk (vilket är ganska lätt nuförtiden) med goda tillbehör (béchamelsås med kryddpeppar, potatis samt ärtor) ÄR en matupplevelse
Saltningen sker i stora kar och torkningen ute i den friska vinden, de som besökt nordnorge eller lofoten har säkerligen sett hur fisken hängt på träribbor i långa rader, tätt efter varandra upphängda, det är den så berömda klippfisken, som även kommer till Finland i form av lutfisk, och har man inte sett den, så har man åtminstone känt lukten av den
Den berömda rödspättan på wärdshuset (eller Panget som vi kallar det här ute) som jag själv ätit nästan varje gång jag varit på wärdshuset, eller lutfisken med musslorna
Smaksatt med senap eller kryddpeppar serveras den i svensk matlagning till lutfisk. Smaksätts med senap till en senapssås, färskriven pepparrot till en pepparrotssås, naturell till lutfisk, med lite riven muskot till en lasagne etc
Det är långt ifrån alla som diggar lutfisk. Upp med handen alla som gillar lutfisk. Jag förstår inte varför så många kämpar med att koka lutfisk till jul då det kanske bara är farmor och farfar som vill ha
En kvarleva av denna gamla konserveringsmetod är den lutfisk vi äter till jul. Drastiska historier berättas om hur sådana mustiga ostar kunde krylla av or så att djurlivet måste stillas med en skvätt brännvin på ostbiten innan man kunde förtära den