Detta blev nämligen vår middag förra söndagen då vi gillade en hel bit oxfilé som vi serverade tillsammans med rostad färskpotatis och en aromatisk sås som en läsare tipsat om
Länge har jag suttit framför datorn med haklapp och handduk och dregglat över Linda/Kryddburkens fantastiska köttbitar som fått tillagas i låg temperatur och i lååååång tid
Använd en stektermometer och stek till medium i 120g ugn till ca 56g kärntemperatur. Tag ut filerna och låt vila i ca 10min då temperaturen kommer gå upp ca 3-4g. ca 56g kärntemperatur
Vira in köttet i folie, temperaturen går då upp ytterligare någon grad. Se därför till att både det så kallade huvudet och den avsmalnande spetsen på filén blir frånstyckade så att du får en jämntjock mittbit av oxfilén
Igår hade vi vänner på besök och vi bjöd på dubbelmarinerad oxfilé och potatisgratäng. Putsa oxfilén. 1 ½ kg oxfilé. Bryn filén runt om i smör och stek den sedan färdig i ugnen på 150 grader tills temperaturen i köttet är 60 grader. 1 ½ kg oxfilé
Slutligen, oxfilén. Före nyår sålde Coop oxfilé för 119 kr/kg och vi passade på att handla. Duchessen tillagade jag i ugnen (ca 250 grader) i ungefär 10-15 minuter (under tiden som oxfilén väntade på att skäras upp). Sedan satte jag den i ugnen (100-125 grader) där den fick vara till dess att den termometer som jag hade i köttet stod på ca 62 grader (vilket är för hög temperatur egentligen, bäst blir köttet enligt min mening om man tar ut det vid ca 55-56 grader - eller allra högst 58 grader om man kanske inte vill ha det blodigt men ändå rosa)
Helstekt oxfilé. Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55°C, använd gärna en termometer. Behåll termometern i köttet och se till att temperaturen inte överstiger 60°C så att du får köttet medium-rare/ medium vid servering. Ta ut potatisgratängen ur ugnen och låt stå i rumstemperatur tills den blir fast i konsistensen, tar cirka 30-60 min. 600 g Oxfilé Hel
Lågtempad oxfilé. Krydda oxfilén runt om och lägg den i en ugnsfast form. 1800g oxfilé. Lägg fram oxfilén och låt den rumstempereras – cirka 3 timmar. Värm ugnen till 75°C och låt oxfilén stå i 5 timmar. Öka ugnen temperatur till 225°
OxfilénPutsaoxfilén från hinnor och senor, krydda hela köttstycket med salt och peppar. 700 gr oxfilé. Stek köttet till önskad temperatur (58 grader för mediumstekt kött). 3 vitlöksklyftor 3 schalottenlökar 700 gr oxfilé
Lägg in i ugn, 150 grader, tills temperaturen är 51 grader. Lägg upp på ett fat och häll marinad 2 över, låt stå någon timme innan servering 2 kilo oxfilé
Grilla eller stek oxfilén till 55 grader innertemperatur i 125 grader i ugn, det tar ca 30 minuter. Fritera den långsamt i låg temperatur, ca 130 grader. 1 kg oxfilé, putsad. 1 kg oxfilé, putsad 1 tsk salt 1 krm peppar 1 msk timjan