En sallad jag ofta gör på sommaren till grillat är det här svenska ceasarsalladen. En vegetarisk variant, om man då äter fisk, för den innehåller ansjovis
Jag vill naturligtvis bidra med något typiskt svenskt som vi äter på julen. Ansjovisspad. Eftersom det är en internationell kalender kommer här recepten på både svenska och engelska
I vanliga fall brukar jag göra mina julköttbullar på kalvfärs, och krydda med ansjovis, kanel, ingefära och kryddpeppar, men till vårt julknytis i min italienska grupp igår gjorde jag i stället några italieninspirerade bullar
Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn. Kycklingleverpastej – hemlagad bakad leverpastej till jul av kycklinglever och fläskfärs kryddad med konjak
Jag brukar bara krydda dem med lite vitpeppar och kanske en örtkrydda som körvel. Han serverar fisken med brynt svamp, bakad schalottenlök, syrad schalottenlök, västerbottenkrokett och ansjovissmöret
Anges anchovy i ett utländskt recept är det sardell och ej svenska anjovis som gäller. Det som säljs på burk under namnet ansjovis i Sverige är oftast inte fisken ansjovis utan inlagd och kryddad skarpsill(Sprattus sprattus)
Svensk biffstek med lök- Här var det olika varianter på lök, inlagd, friterad och brynt och framförallt blev jag förtjust i potatiscreme med granbarksost
Gärna svensk husmanskost som kåldolmar, kålpudding, rotmos, Janssons frestelse och rårakor. Jag tar nog mer sirap i kålpuddingen än mamma gör och i steksåsen har jag ingen ansjovis som mormor hade
Lägg upp strömmingen på plåtar och slå smöroljan över, krydda med salt och vitpeppar. Hacka ansjovisen fint och blanda med strömmingen och låt dra över natten