I söndags hade jag tänkt prova Thomas Kellers recept på confiterade anklår, men insåg när jag läste receptet att en dag liksom inte riktigt räckte till
Confit de canard (confiterade anklår) har blivit en riktig höstfavorit och denna gång fick de små låren sällskap av klassiska tillbehör som rödbetor, chévreost och puylinser
Skulle jag liksom välja den läckra, chokladtäckta mandel- och nötrutan, den valnötspanerade kycklingfilén med blomkåls- och hamparisotto, det frasiga, sherrybakade anklåret eller rentav gårdagens middag – sojapasta med svampstuvning, parmesan och rostbiff – som var ett resultat av en svamputflykt i trakterna kring Vombsjön här i Skåne
Sätt ugnen på 150 grader • Dela kycklingklubborna, salta och peppra ordentligt och lägg i en gryta som tål ugn • Skala och klyfta rödlöken • Dela vitlöken utan att skala klyftorna och lägg lök och vitlök i grytan och tillsätt vinäger, rikligt med nyklippt timjan samt fettet • Ställ in i ugnen och glöm bort tiden ett par timmar, det betyder att kycklingen kan stekas två–tre timmar minst • Servera med ditt favorittillbehör, här är det gott med mos eller stompad nykokt blomkål eller broccoli
Det finns dyra fina middagar och sen finns det billiga fina middagar. På ett sätt är de senare nästan roligare, det blir mer av en utmaning och man blir nästan förvånad när något så enkelt förvandlas till något så bra
Sätt ugnen på 150 grader • Dela kycklingklubborna, salta och peppra ordentligt och lägg i en gryta som tål ugn • Skala och klyfta rödlöken • Dela vitlöken utan att skala klyftorna och lägg lök och vitlök i grytan och tillsätt vinäger, rikligt med nyklippt timjan samt fettet • Ställ in i ugnen och glöm bort tiden ett par timmar, det betyder att kycklingen kan stekas två–tre timmar minst • Servera med ditt favorittillbehör, här är det gott med mos eller stompad nykokt blomkål eller broccoli
Jag åt Konfiteratanklår med spetskål och morotspuré, ankan var så mör att den bara föll isär. Här om dagen var jag och åt på den fantastiska restaurangen Djuret, underbar miljö och mycket god mat
Fick tag på vakuumförpackad konfiteratanklår, bara att värma på i ugnen så är det färdig. Lägg upp linserna på en stor tallrik med anklåret ovanpå tillsammans med bonbönskrämen och ringla över lite av rödvinsreduktionen
Anklår kan behöva beställs från delin en dag i förväg. Jag har aldrig lagat anka tidigare men har testat det några gånger på restaurang och tyckt mycket om det
Den här gången kunde tyvärr inte Malin vara med (Malin med de franska maranerna) men Jenny och Helena kom och fick smaka på konfiteratanklår, potatisgratäng och rödvinssås där jag även gjort en variant som jag spetsat med lakrits
Torskrygg med ärtcreme, konfiterad kålrot, rostad blomkål, haricot verts och pepparrot. 4 personer4 bitar torskrygg 1/2 dl salt5dl vatten1 blomkålshuvud1 påse frysta ärtor50g smörSaltVitpeppar 1 kålrotshuvud100g smör Pepparrot1 pkt haricot verts Blanda salt och vatten så att saltet löser sig
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.