Blanda alla ingredienser i en blötlagd lergryta. Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar
Nötkött kokt i öl i lergryta. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i 10 min. Ställ lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 250°. öl, kampotpeppar, lergryta, märgpipa, nötbog 0,5 rotselleri 2 morötter 6 – 8 steklökar
Blötlägg lergrytan i kallt vatten ca 30 minuter, putsa köttet, blanda alla kryddor i en kopp och strö hälften över köttet, sätt köttet i lergrytan och strö resten av kryddorna över, skiva löken och vitlöksklyftorna och lägg dem på köttet, klicka ut smöret på köttet. Lägg lergrytan i ugnen som skall vara kall, sätt ugnen på 225 grader i 40 minuter,vänd rostbiffen och sänk värmen till 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter
Lägg sedan ner kycklingen i en lergryta tillsammans med purjolök, morötter och champinjoner. Sätt in lergrytan i en kall ugn, sätt ugnen på 200°C och låt kycklingen lagas i ca 1 ½ tim
Denna gång blev det en helt bit högrev som jag stoppade in i lergrytan. Som allt annat man gör i lergryta tycker jag men jag tänkte dela med mig av hur jag gjorde denna
Idag passar det bra att göra hel kyckling i lergryta eftersom det inte är något grillväder. Blötlägg lergrytan ca en halvtimma innan kycklingen läggs i
av MosternEn perfekt vardagsrätt som sköter sig självt i ugnen. Personligen föredrar jag mer äppelsmak och river gärna ner ett halvt äpple i currysåsen