Vi skapade denna syrlig linssallad med massor av fibrer, protein, läckra grönsaker med ett högt innehåll av den viktiga mineralen järn, som många av oss får i sig för lite i vår dagliga kost
Sätt ugnen på 225 grader eller 200 på varmluftsugnen och rosta paprikan tills den är nästan svart. Lägg paprikan i en påse eller omslag så skinnet lossnar lättare
Harissa är en krydda som man kan göra de godaste recepten med. Servera med ris eller couscous. 1-2 tsk harissa eller (paprikapulver, koriander, cayennepeppar, svartpeppar). 1-2 tsk harissa eller (paprikapulver, koriander, cayennepeppar, svartpeppar)
långkok i tagine) där det tunisiska karaktäriseras av "harissa" (se recept nedan), "röd mat" och hetta, medan det marockanska är fruktigare, sötare och "gulare" med saffran, gurka, aprikoser och russin
Harissa finns i att köpa på burk och på tub i välsorterade livsmedelsbutiker, har sett att dom har både på Coop Forum och ICA Maxi, men den som finns här i butikerna är inte riktigt som den som köps på plats i Tunisien
Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör. När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung
Vi käkade de små kryddiga godingarna med couscous, broccolifräs och fetaostsås. Dessa kanongoda morotsbollarna är gjorda efter i stort sett samma recept som jag använder när jag gör morotsbiffar (se här)
Champinjonsås medharissa. Den passade jättebra tillsammans med nykokt pasta. Harissa är en slags chilipasta (finns också som torr krydda) som används främst i maträtter som har sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern
Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör. När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk smör-&rapsolja. Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i smör och rapsolja i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida. 2 krm harissa eller sambal oelek. 400 g kikärter (1 burk) 1 gul lök 1 klyfta vitlök, pressad 1 tsk mald spiskummin 0,5 tsk salt 0,5 dl hackad bladpersilja 2 krm harissa eller sambal oelek 2 msk majsstärkelse 3 msk smör- och rapsoljeblandning
För att bespara oss mödan med att försöka hitta en restaurang med vettig vegetarisk mat på vägen, tog vi med oss matlådor fyllda med en mycket mumsig bulgursallad (smaksatt med marockansk krydda och den starka nordafrikanska chilipastan harissa)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.