Använd med fördel en hushållsassistent för att arbeta ihop degen. Snitta brödetmed vass kniv, sänk värmen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 2 dl surdeg av råg. 3 msk mörk brödsirap
8 dl vetemjöl special ( eko)3 dl durumvetemjöl2 dl surdegs grund15 g jäst0,5 dl olja ( raps)4 dl ljummet vatten 1 msk havssalt. Grädda brödet på 200 grader i ca 15 minuter el till dem få fin färg. 2 dl surdeg
Dessa vackra och långa bröd påminner mycket om baguetter, men de blir mycket större. Bröden görs lika långa som bakplåten och det ryms två stycken på en plåt
Resten av receptet har jag tagit grunden ifrån boken "surdegsbröd" men eftersom jag aldrig tydligen kan hålla mig till ett recept, utan slänger i och tar bort och har mig så skriver jag nu ner receptet här och kallar det varken till bokens recept namn eller mit utan det blir bara surdegsbrödmed honung och flingsalt
Dela degen i två delar och rundriv den med händerna. Låt bröden jäsa 60 - 90 minuter. Sätt in bröden i 250 g varm ugn och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 220 g och låt bröden gräddas 30 - 35 minuter. 3 dl (30 g) surdeg av råg (se recept)
Surdegsbrödmed råg, vetemjöl, dinkelsikt och vetekli. Efter en period med en lite hängig surdeg, så har nu sjuklingen kryat på sig och återtagit sitt bubbliga glada tillstånd
Hyfsat smakneutralt med en lätt rostad ton. Så här ser brödnyheterna ut inför sommaren. Mer surdeg och mindre socker, flera nyckelhålsmärkta och några lyxigare
Vi bryter brödet i bitar och äter grytan med hjälp av bitarna. Våra barn har alltid uppskattat den här sortens sätt att äta, med händerna istället för med bestick, vilket säkerligen bidragit till att det har varit ganska enkel att få dem att äta lite annorlunda mat
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Det här brödet är så gott. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Att det kallas just det fantastiska brödet visste jag inte när jag fastnade för det här receptet för några år sedan, nu har jag sett receptet cirkulera runt lite överallt på nätet och då med benämningen det fantastiska brödet
Vi gör ibland ett jättegott hårt bröd som är väldigt gott. 2 dl majsmjöl1 dl solrosfrön1 dl sesamfrön0,5 d linfrö1 tsk salt0,5 dl rapsolja2,5 dl kokande vattenRör ihop alla torra ingredienserna samt oljan i en bunke och häll över det kokande vattnet
Man bakar dem lätt och behöver inte vara så noga med formen, bara charmigt om de är lite ojämna. Till bröd är Manitoba Cream bra som gör brödet luftigt och Rustique som gör brödet saftigt och smakrikt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.