Just som jag trodde att jag bakat klart semlor för i år efter att jag bakade semmelkladdkaka tidigare i veckan så kom chokladsemlan upp i sociala medier
Ingredienser Portioner. 14 st Bullar 25 g färsk jäst 2 dl kall mjölk 3/4 dl strösocker 1 tsk mortlade kardemummakärnor 1 krm salt 1 ägg 4 msk kakao ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g) 75 g rumstempererat smör Garnering 5 dl vispgrädde 2 msk florsocker 125 g mörk bakchoklad (55%) Fyllning inkråm från bullarna ca 1 dl vispgrädde eller mjölk 250 g mandelmassa ca 50 g mörk choklad Till locken 1 tsk kakao 1 tsk florsocker Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Tillsätt kesella, socker, kardemumma, ägg och hjorthornssaltet blandat med mjöl och kakaopulver. Riv mandelmassan och rör ut den med mjölken och apelsinskal
Vispa grädden fluffigt med florsocker. Fyll bullen med chokladganache. Den klassiska med varm mjölk, kallad hetvägg och smak av kardemumma, som gör oss så glada och lyckliga
Rör ut äggulan med lite mjölk och pensla bullarna med det. Mal under tiden mandeln till fyllning 1 och rör samman mandeln med socker och äggvita. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad med 1 msk vatten. Rör samman florsocker med 1-1 ½ msk vatten till en jämn, ganska tjock smet
Har ni inte testat kombinationen ingefärsinkokta päron med polkagrisgrädde så är det dags. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur med hjälp av en matsked
Som så många andra högtider så tycks semmelsäsongen starta tidigare varje år. Själv såg jag säsongens första semlor redan i mellandagarna i Thelins skyltfönster…
Det är inget fel med det tycker jag. Polkagrädde. De är riktigt goda och om ni vill testa några andra semlor än gamla hederliga vetebullar med mandelmassa och vanlig grädde föreslår jag att ni testa dessa
Lägg polkagrisarna i dubbla plastpåsar, vira en handduk runt och krossa med hammare. Polkagrädde. 4 hg choklad (förslagsvis hälften mörk choklad, hälften ljus)3 dl vispgräddePolkagrädde. Smörj en rund form med avtagbar kant, 20-25 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.