Det här är en dessert som jag smakade nära påsk i lunchrestaurangen. Om jag förstod rätt så har den sitt ursprung ifrån Ryssland och är en av desserterna som bland annat äts i Finland under påsken
Äntligen är det påsk, och då får man äta pasha. Ifjol blev den lite för söt, min pasha, så nu minskade jag sukrinmängden rejält och tog bara 1 msk, men liiiite mer hade det kunnat vara, kanske 1½ msk
Det är dags att introducera den traditionella rysk-finska påskefterrätten pasha till er. Pasha är en dessert gjord på kvarg som har sitt ursprung i ortodox påsktradition
Jag har experimenterat lite med pasha, för det måste jag absolut få på påsk. Jag utgick från det vanliga pasha-receptet men använde yoghurt istället för kvarg/kesella
Jag har sorterna Clédor, Thermidrome, Estnisk Röd och Elefantvitlök i år. Vitlök från eget utsäde av sorterna Thermidrome och Clédor sattes i Skillnadens Trädgård i mitten av november
Vårt påskfirande förlöpte traditionsenligt med stifado och pasha på lördagkväll. Pashan var i år tillverkad enligt det traditionella receptet men istället för 1½ dl socker användes 0,75 dl sukrin
Med dessa avgifter, som surkål och hashbrowns helst Pasha och puddingar eller som här i Međimurje kallas "kalkoner" - korv görs heljidine puré, kokta bitar av fläsk och blod
Häromdagen, medan jag försökte få tyst i mitt huvud och trötta mina ögon till sömns genom att läsa matbloggar, fick jag syn på ett recept på något som upphovsmakaren Jens Linder kallar för Estnisk svampsallad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.