Glutenfritt grovt bröd när det är som godast. Fördela den relativt lösa degen/smeten i två smorda och bröade brödformar (jag beströdde mina med pofiber, men det går lika bra att använda sig av mixen till det)
Det är enkelt att lyckas med glutenfri bakning med några tips längst vägen, hoppas att du testar. Glutenfri limpa är något jag brukar göra till barnen och min man
Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri. Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund
limpa,. Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)
Degen blir hysteriskt lös, vilket den SKA vara. men stå ut med kladdet, resultatet är såå värt det. 50 g jäst för söta degar. Blanda ut jästen med degspadet och tillsätt fiberhusk, låt det stå och svälla cirka 10 min. Låt den jäsa övertäckt i degbunken i 50 min i rumstemperatur. Låt dem jäsa på plåtarna under bakduk i cirka 10 min och grädda dem sedan mitt i ugnen, 250° i 8 min. 50 g jäst för söta degar
Rör ut jästen. Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. 50 g jäst5 dl mjölk (solhavre vid mjölkfritt)1/2 dl olja1 msk fiberhusk1 tsk salt1 msk vit sirap1 dl kesella eller keso eller crème fraiche (oatly imat vid mjölkfritt)1 lit glutenfri finmixSmula ner jästen i degbunken. Värm mjölk och olja till 37° och häll över jästen. Rör ner 1 msk fiberhusk och låt stå en liten stund så att degvätskan blir något tjockare och lite geléliknande. Grädda mitt i ugnen i 250° varm ugn i cirka 8-10 min. 50 g jäst. 1/2 dl olja. 1 lit glutenfri finmix
) ) och de smakar nästan som Arontorps kroppkakor vi köpte när vi var där i höstas. Färskpotatis innehåller alldeles för lite stärkelse och är vattnigare, så dem går det inte att göra dessa godsaker av
Blanda samman jäst, vatten, olivolja, yoghurt och salt till ett degspad. Stjälp upp degen på antingen mjölmixat bakbord, eller silikon-bakduk och dela försiktigt degen i tre delar
Anledningen till att jag förgräddar en liten mängd så här, är att när man vill ha någon form av fyllning i de glutenfria muffinsarna, vare sig det är bär, sylt eller någon curd, sjunker det alltid till botten eftersom smeten är så "lätt"
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.