Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd
Som ni säkert märkt så brukar jag baka mina glutenfria formbröd i stort sett efter samma princip. Jag bakar oftastminst en gång i veckan, och har hittat ett koncept som jag tycker fungerar
I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället
Smula ner jästen i en bunke. Grova och fiberrika frallor med lite surdegskaraktär och nötig smak. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman degen ordentligt
Båda är såklart naturligt glutenfria. Då känns detta som ett toppenalternativ och betydligt mer hälsosamt än att köpa vitt rostbröd, lingongrova eller vad nu alla bröd heter nuförtiden
Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund. Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri
Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.