Goda brödmuffins som är bakade på Ewalies glutenfria och ekologiska brödmix. De passar utmärkt att ta med på utflykt och picknick nu på sommaren och är goda att äta som de är eller dela och fylla med exempelvis färskost
Tiden varierar lite beroende på muffinsformarnas storlek. Grädda i ca 15 eller tills de har fått fin färg och provstickan är torr. 2 st mogna bananer. 3 st ägg
Degen blir hysteriskt lös, vilket den SKA vara. men stå ut med kladdet, resultatet är såå värt det. 50 g jäst för söta degar. Blanda ut jästen med degspadet och tillsätt fiberhusk, låt det stå och svälla cirka 10 min. Låt den jäsa övertäckt i degbunken i 50 min i rumstemperatur. 50 g jäst för söta degar
Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. Rör ut jästen. 50 g jäst5 dl mjölk (solhavre vid mjölkfritt)1/2 dl olja1 msk fiberhusk1 tsk salt1 msk vit sirap1 dl kesella eller keso eller crème fraiche (oatly imat vid mjölkfritt)1 lit glutenfri finmixSmula ner jästen i degbunken. Värm mjölk och olja till 37° och häll över jästen. Rör ner 1 msk fiberhusk och låt stå en liten stund så att degvätskan blir något tjockare och lite geléliknande. 50 g jäst
Glutenfritt grovt bröd när det är som godast. Fördela den relativt lösa degen/smeten i två smorda och bröade brödformar (jag beströdde mina med pofiber, men det går lika bra att använda sig av mixen till det)
) ) och de smakar nästan som Arontorps kroppkakor vi köpte när vi var där i höstas. Färskpotatis innehåller alldeles för lite stärkelse och är vattnigare, så dem går det inte att göra dessa godsaker av
Blanda samman jäst, vatten, olivolja, yoghurt och salt till ett degspad. Stjälp upp degen på antingen mjölmixat bakbord, eller silikon-bakduk och dela försiktigt degen i tre delar
Anledningen till att jag förgräddar en liten mängd så här, är att när man vill ha någon form av fyllning i de glutenfria muffinsarna, vare sig det är bär, sylt eller någon curd, sjunker det alltid till botten eftersom smeten är så "lätt"
Även om man inte gillar de grövre brödsorterna, utan hellre använder sig av den glutenfria finmixen går det att få till brödet på ett bättre (och godare) sätt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.