Gotlandslimpa på surdegPortioner. Pensling. vatten sirap. Häll vattnet över rågsikteni en bunke. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag
Lägg mjöl, salt och ättikai en bunke. Koka upp pomeransskalen i vattnet och låt stå till nästa dag. Skala bort det vita på pomeransskalen och skär det gula i små bitar
Jag har surdegsbakaren Martin Johanssons bok med recept och nyligen gjorde jag hans gotlandslimpa. Surdeg är en härlig sak som har växt tillsig rejält i Stockholm
Det finns nog ingenting så gott som ett nybakat bröd och det finns nog ingenting som luktar så gott som nybakat bröd, i synnerhet när det är kryddat med härliga brödkryddor
GOTLANDSLIMPAI MARS, två stora bröd. En gång i somras när jag bakade i Rute blev det ett litetmissöde med pomeransskalen tillgotlandslimporna (ja, de kallar dem intelimpor, de har nån grej med det, men det är ju faktisktgotlandslimpor)
Jag skall baka ett gott bröd - Gotlandslimpa, ser väldigt gott ut & sedan bor min bror med familj på Gotland så vill ha lite koll på vilket bröd de äter
I en gotlandslimpaingår det en viss mängd skållat finmalt rågmjöl. Att skålla mjöl innebär att man häller kokande vätska på mjölet och sedan låter det stå tills det svalnat
Gotlandslimpa. Bara namnet liksom. De sköra, parfymsöta små liven får migalltid att tänka på excentriska tepartyn ibrittiska trädgårdar med massor av vita spetsar och kristallglas och sherry
Låt degen jäsa till dubbel storlek i lätt inoljad cloche (bakkupa) med locket på. Blanda jäst, mjölk och honung i en bunke och låt stå tills ett skum bildas
Vi hyrde hus på Fårö. Annonsen på Blocket var fåordig, så man fick läsa mellan raderna. Vi läste. Litet men pittoreskt kalkstenshus, mitti lammhage, nära havet och långt till närmaste hus
) Därför heter dagens recept "RiggansGotlandslimpa". Eftersom det är så många som har frågat efter just detta receptet och undrat över hur brödet blev så bestämde jag mig för att lägga in receptet till er, bild kommer dock senare eftersom jag fortfarande inte har hört något om min nya dator
Koka upp vattnet, låt det svalna lite och häll det över mjölet, saltet och ättikspriten. Täck med bakduk och svep ini allt så att degen håller sig varm
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.