I helgen har hela familjen varit samlad så mysigt. Vi började fredagen med att hämta Julia i Örebro på stationen och åt på favoriten Tanh Tai i Kristinehamn
Ingredienser 1 kg fransyska 1 msk Mat & Bak smör 1 dl vatten 1 st gul lök(ar) 1 st morot 1 bit(ar) selleri 0,25 kruka(or) färsk timjan , några kvistar räcker, som dekorering 0 st salt 0 st svartpeppar Sås 0 steksky , från steken 2 msk kalvfond , konc 1 dl vispgrädde 2,5 msk vetemjöl 0 st salt 0 st peppar Till servering 0 st potatis(ar) , kokt, pressad 0 rotsaker , el
Ingredienser 1 kg fransyska 1 msk smör 1 dl vatten 1 st gul lök(ar) 1 st morot 1 bit(ar) selleri 1 kruka(or) färsk timjan , några kvistar 0 st salt 0 st svartpeppar Sås 0 steksky , från steken 2 msk kalvfond , konc 1 dl vispgrädde 2,5 msk vetemjöl 0 st salt 0 st peppar Till servering 0 st potatis(ar) , kokt, pressad 0 rotsaker , el
Stek köttet cirka 1–1 1/2 timme, beroende på köttstyckets storlek och tjocklek, ös med resten av cidern och med skyn som bildas, 1–2 gånger under tillagnings-tiden
Grytstekt ripa2 ripor (à 350–400 g), plockade och urtagna 2 skivor späck som täcker varsin ripa steksnöre salt och peppar smör till stekning 1 gul lök 1 purjolök, använd bara en bit av det gröna 1 morot 100 g rotselleri 3 dl rött vin 1,5 dl vatten 5-6 enbär, krossade 1 kvist timjan 1 lagerblad
Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet. Bryn nötbringan på alla sidor. Lägg nöt bringan i gryta som tåler ugnsvärme och placera grönsakerna runt köttet
Låt puttra tills steken har en innertemperatur på 70 grader, 1–1 1/2 timme. 6 - 8 portioner. 1. Bind upp köttet med steksnöre eller köp en färdignätad stek
Servera denna grytstek till potatis som du stekt tillsammans med brysselkål. Medans den vilar så se till att koka ned fonden/vätskan 10 min, det skall halveras med grönsakerna i så att de ger ännu mer smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.