Köttfri måndag = Curry bowl Vi försöker variera maten hemma så gott det går med tanke på barn och deras inte allt för varierande önskemål… Vegetariskt händer tyvärr inte så ofta som jag önskat
Jag använder många olika kryddor i min matlagning och när jag fick möjlighet att laga middag tillsammans med marknadschefen för kryddor på Santa Maria så passade jag på att tillaga en god indisk kyckling curry som innehåller väldigt många olika kryddor
Grunden i en indiskcurry är att först steka en smaksättning med färska kryddor, som brukar bestå av vitlök, ingefära och chili, samt något som ger konsistens
Blanda med majsstärkelsen, curry och chilipeppar. Torka dem torra med hushållspapper. 400 g kokta kikärter2 msk majsstärkelse1/2 tsk curry1 krm chilipeppar1/2 – 1 dl oljaSalt Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Stek kikärterna på hög värme i rikligt med olja 3-5 minuter, tills de får lite färg och är knapriga. Tagschilipeppar, curry, kikärter, majsstärkelse, olja 37 f m. 400 g kokta kikärter. 1/2 tsk curry
Smaka av grytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver
Testade ett recept med Kronfågels nya Smak på världen India- kryddmarinerade kycklingbitar. Själva kryddningen i den indiska är dock mycket mild så det känns som att man behöver plussa på det lite för att det ska bli lite drag
Smaka av med salt och peppar. Häll i kikärterna. Servera grytan med en klick yoghurt och bröd. 2 dl okokta röda linser2 morötter1 gul lök1-2 vitlöksklyftor1 grön chili1 msk färsk, riven ingefära (eller 1 tsk torkad)1 tsk gurkmeja1 tsk spiskummin6 dl grönsaksbuljongca 200 g frysta haricots verts2 dl kokta kikärtersalt(svart/chili)pepparSkölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av
4 2 morötter 1 stor gul lök 1 vitlöksklyfta 200 g vitkål 1 chilifrukt (t ex spansk peppar) 3 msk olja 1 1/2 tsk curry 1 tsk kanel 400 g kycklingfärs 400 ml kokosmjölk 2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning salt och peppar 1/2 lime Till servering ris eller nudlar Lägg till i inköpslistan
För att öka kreativiteten här hemma försöker vi äta mer vegetariskt, det är himla roligt att tänka på lite nya sätt och att knåpa ihop recept med bra beståndsdelar utan att det blir tråkigt
Jag gillar att tänja på gränserna och prova på tekniker jag aldrig använt mig av tidigare, och att testa på ingredienser och kombinationer som jag aldrig ens funderat över skulle kunna fungera - och det var därför jag idag gjorde indiskt
Smaksätt med salt, svartpeppar och socker. Servera med ris. 2 Hetta upp en panna med olja och stek grönsakerna så de mjuknar något, ungefär 2 minuter. 3 När såsen kokat klart rör ner grönsaker och korv 4 Toppa med grovhackad persilja. 2 msk gul curry
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.