1 (Koloritsoja)Så
här gör du Skär köttet i bitar. Om du valt bog med ben ska benen sparas. Hetta upp smöret på medelvärme i en tjockbottnad gryta. Salta och bryn sedan köttbitarna, några i taget och lägg dem åt sidan. Skala 2 av morötterna och skiva dem. Skala lökarna, dela den i klyftor och stek dem mjuka i fettet tillsammans med morötterna. Pudra över lite vetemjöl och rör ner en skvätt vatten i pannan så att alla smakerna hamnar i grytan. Tillsätt kryddorna, köttet, benen och vattnet och låt puttra under lock i cirka 75 minuter. Ta upp benen. Skala och dela resterande rotsaker i klyftor och stavar och låt dem koka med i grytan under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Strax före serveringen kan du stänka i några droppar koloritsoja för en mörkare färg. Spara recept Kommentera Skriv ut Dela E-post Pinna 34
Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar
Kolla lite då och då under sista timmen, om det kanske behöver spädas med lite mer vatten. Jag brukar slå på sammanlagt upp mot 2-3 dl extra vatten innan kalopsen har kokat klart
Ingredienser Portioner. 10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Vispa ut mjölet i en skål med lite av vattnet. Kalops är ju en riktigt klassisk köttgryta, men istället för att använda nötkött gjorde jag min kalops på grytbitar av fläskkött
Fyll på med vatten så det nästan täcker. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i stora tärningar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om i omgångar
Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand
Receptet är Pers egen variant på skånsk kalopsmed morötter, högrev och gul lök. Mört, välsmakande kött tillsammans med goda morötter och en fantastisk buljong som fått smak av kött, grönsaker och kryddor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.