FacebookGooglePinterestSkriv utE-post. Det här är en marockansk variant, nästan snarlik med den irakiska där man inte brukar tillsätta vitlök och paprika
I fredags firade vi min ena bror som fyllt år i veckan med en Marockansk köttgryta med granatäpple. Låt sjuda i några timmar tills köttet är mört, tar 2-3 timmar. 1-2 granatäpple. 1-2 granatäpple
Krydda rejält medspiskumminchermoula - marockansk kryddblandning som bl a innehåller just spiskummin, men man kan ändå behöva mer av de "typiska" taginekryddorna, som egentligen är fler än de här, men de här funkar bra för att ge den där typiska nordafrikanska smaken
4 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 600 g strimlad kycklingfilé 1 msk olja 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 tsk soja 1 tsk sambal oelek 1 msk honung 1 förp kokta kikärter (à 400 g) 1/2 citron 2 msk hackad persilja Till servering couscous Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Majskycklingbröstfilé/-lårfilé 5. - Rabatt Guldfågeln Ca 600-950 g Mer info Ladda kupong
Var lite rädd om min marockanska köttgryta skulle bli ätbart, men den var faktiskt super god. Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen
Detta är en allt-i-ett-rätt med smaker från norra Africa som jag hittade hos Leila Lindholm som jag bara kände att jag var tvungen att testa, och det gjorde jag rätt i kan jag säga
Årets första inlägg blir ett recept på bröd, närmare bestämt marockanskt inspirerade platta bröd. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter
Marockansk lammfärsgryta4 portioner400 g lammfärs1 st gul lök1 st vitlök solo1 röd paprika½ st röd chilifrukt2 msk riven ingefära1 tsk spiskummin eller mer =)2 burkar cocktailtomater2 msk rapsolja15 st torkade aprikoserSkala och hacka lök och vitlök, samt paprika och chili. Tillsätt lammfärsen och stek tills den är genomstekt, tillsätt tomaterna och låt småputtra i 10-15 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.