250 g
potatis 250 g rödbetor 1 ägg 2 krm salt ½ liter vetemjöl 50 g smör 10 hackade salviablad ev. lite färskriven parmesan till servering Marinerad kålrabbi 1 kålrabbi 3 msk god olivolja saften från ½ citron salt Basilikaröra 1 vitlöksklyfta 1 kruka basilika 3 msk god olivolja salt och peppar Instruktioner Koka potatisen mjuk, skala den om du vill (jag brukar göra det). Koka rödbetorna i en annan kastrull tills de är helt mjuka. Spola dem under iskallt vatten och tryck ut dem ur skalet. Under tiden det kokar: Skala kålrabbin och skiva den i tunna skivor med en mandolin. Blanda kålrabbin med 3 msk olivolja och sa en från ½ citron. Salta och ställ åt sidan. Skala och mortla eller hacka vitlöken med basilikan, både stjälkarna och bladen, till en grov röra. Tillsätt 3 msk olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan. Pressa potatisen genom en potatispress. Vispa den sedan med en ballongvisp till ett slätt mos. Mixa rödbetorna i en mixer eller med en stavmixer. Vänd ned i potatismoset och blanda ordentligt. Försök få bort alla klumpar. Knäck i ägget och 2 krm salt. Rör runt. Arbeta ned mjölet, men spara lite till utbaket. Arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen på ett mjölat underlag och dela den i sex lika stora bitar. Rulla ut bitarna till rullar, skär dem i 2 cm långa bitar och tryck till dem med en gaffel. Koka gnocchin i saltat vatten, inte för många åt gången! De är klara när de lyfter upp till ytan. Ta upp med en hålslev. Bryn smöret tills det är gyllene och doftar nötigt. Dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade salvian. Lägg upp marinerad kålrabbi på en tallrik, toppa med gnocchin, på med brynt smör och till sist basilikaröran. Lite riven parmesan är gott att ha på. 3.5.3226
Bryn dem i smör en panna , krydda med salt, peppar och grillkrydda. I helgen när vi hade vänner på besök, bjöds det på marinerad fläskfilé och till köttet hade vi en potatisgratäng
Trä upp kycklingen på spett och varva med grönsaker. Fileérna satte jag på spett tillsammans med lite grönsaker, toppengott till exempelvis en sallad eller lite nykokt färskpotatis
4-6 Gnocchi 900 g potatis (gärna amandine, colomba eller melody) 2 ägg 1 tsk salt 3 - 4 dl vetemjöl (+ extra till utbakning) 2 msk smör (till stekning) 2 msk olja (till stekning) svartpeppar Brynt smör med salvia 1 kruka salvia 50 g smör Till servering ca 1 dl riven parmesanost Lägg till i inköpslistan
1Citronglaserad kålrabbi800kålrabbi 50 g smör 1 citron, skal och saft salt olivolja. 1Örtkräm med stenbitsrom2 dl crème fraîche 0,5 ask krasse 0,5 dl dill, hackad 100 g stenbitsrom salt
Rör i salt, smör, basilikaoch citron. Morötterna ochbasilikan passar utmärkt tillsammans med den sura citronen, då det blir både sött och syrligt på samma gång
Värm ihop och servera genast på en tallrik. och cirka 1 dl pastavatten. Koka tortellinin enligt anvisning på paketet, se till att spara lite av pastavattnet (cirka 1 dl)
Brukar inte ofta gå ordagrant på recept från kokböcker men den här gången gjorde jag det, nämligen helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör från ”Myllymäki Grönsaker – Tillbehör & Garnityr”
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.