1 Ingredienser
2 msk svarta sesamfrön 2 msk vita sesamfrön 0,5 st finrivet skal från citron 1 dl riven parmesanost 0,5 tsk salt 0,5 dl vetemjöl 1 st ägg 270 g naturell fast tofu rapsolja till stekning Tillbehör: 2 dl okokt svart quinoa 1 tsk rapsolja 0,5 st röd lök 0,5 tsk sambal oelek 0,5 st saft från citron 1 tsk salt Dressing: 1 st saft från citron 0,5 dl japansk soja 2 msk olivolja 0,5 tsk honung 0,5 tsk salt Grönsaker: 100 g blandad sallad 1 knippe ärtskott 1 dl amerikanska blåbär Dekorering: riven parmesanost Skriv utGör så här: Skölj och koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, utan salt. Finhacka löken. När quinoan är färdigkokt, blandar du ner löken, olja, sambal oelek, citronsaft och salt i kastrullen. Rör runt och värm på svag värme fem minuter.
Rör ihop dressingen genom att blanda citronsaft, japansk soja, olivolja, honung och salt.
Blanda sesamfröna med rivet citronskal, riven parmesanost och salt på en tallrik. Häll upp mjölet på en annan tallrik och vispa ägget lätt i en liten skål med gaffel. Skär tofun i ca en cm tjocka bitar. Rulla bitarna i mjöl, därefter ägg och till sist sesamblandningen. Stek i en het panna i rikligt med rapsolja.
Lägg upp sallad, blåbär, quinoa, tofu och ärtskott på ett stort fat. Häll över hälften av dressingen och servera resten vid sidan av i en skål. Riv lite parmesanost över salladen.
Jag köpte således med mig en naturell tofubit hem och började scanna - vad som tycktes vara - hela internet för att hitta inspiration till vad jag kunde göra med den
Ju mer jag lagar mat medtofu, desto mer tycker jag om det. Jag är på inget sätt vegetarian, men äter väldigt sällan kött när jag lagar mat hemma, och då är tofu ett bra alternativ som proteinkälla
Stek därefter tofu, lök, chili och ingefära i stekpanna med en neutral olja (jag valde rapsolja) samt sesamoljan tills dess att tofun börjat få lite färg och löken mjuknat
et med sin skarpa och pikanta hetta. Här får tofun sällskap av en svart bön- och vitlöksås som ger en lätt fermenterad och salt smak, tamarindens sötsyrliga karaktär, hoisinsåsens mustighet och den legendariska srirachachilin sätter pricken över i
Töm krossade tomater tillsammans med vatten och grönsaksbuljong i en kastrull – koka upp. Genom att koka med lite grönsaker får måltiden ett ännu bättre näringsvärde
Fördelen med lax är att den är lätt att arbeta med, och ganska tålig för diverse experiment. Det berodde med största säkerhet på att jag tog mig besväret att dubbelpanera laxen
Förutom att använda tofun till den här rätten, brukar jag dessutom ha den på mackan, konsistensen påminner lite om keso ochmed lite örtsalt på en god rostad macka är jag lätt i sjunde himmelen
Den här gången testade jag marinad med japansk soja, ingefära, citron och lite salt och rullade sedan laxkuberna i sesamfrön strax innan jag stekte dem i olja
Servera kycklingen med bulgursallad och tzatziki. Blanda med grekisk yoghurt. Salt och peppar. Blanda en marinad av olja, soja, tomatpuré, sesamolja, honung och sambal oelek
Just nu är favoriterna picklad rödkål, brysselkål med honung och ingefära och den här salladen med brysselkål, tofuoch shiitakesvamp signerad allas vår favorit Yotam Ottolenghi
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.