Tanken bakom kursen var dels att lyfta fram några av höstens allra finaste svenska råvaror och dels att inspirera kursdeltagarna att kombinera ihop dem till en höstig meny av svenska smårätter
Boken innehåller en mängd vackra och goda recept som verkligen är precis vad titeln antyder, anpassade för svenska kastruller, men smakar medelhav hela vägen
I veckan åkte jag till en kompis och fick plocka med mig massor av goda äpplen hem. Fyllde en papperspåse vardera av illröda vinteräppeln och gul/röda höstäpplen
Vanliga köttbullar och hackad gul lök fick puttra i matlagningsgrädde smaksatt med röd currypasta. Löken och jordnötssmöret var ingredienser jag improviserade fram med gott slutresultat
DAG 1Gör poolishen genom att vispa 1 kg vetemjöl, jäst och vatten i en stor skål tills du får en pannkaksliknande konsistens. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 12–16 timmar. DAG 2Efter 12–16 timmars jäsning har poolishen förhoppningsvis dubblerat sin volym och doftar ljuvligt. Gör en urgröpning mitt i och häll i poolishen från dag 1 samt havssaltet. Blanda och knåda degen tills den släpper från bordet (det behövs ingen autolys eftersom 66 procent av mjölet redan har fått vila i 12 timmar tillsammans med vattnet). Forma degen till en boll och låt den vila under en bakduk i 30 minuter. Lägg degen i en plastlåda med en bakduk emellan och låt den stå i kylen 12-48 timmar. Sätt ugnen på 260 grader och plocka ut degen från lådan försiktigt på ett mjölat bord
Nu när jag var i affären och handlade hittade jag svenskajordgubbar, gud vad gott. Gjorde precis denna enkla och goda salladsdressing som samtidigt är väldigt nyttig
Här ska ni minsann få ett spännande recept denna sköna och soliga söndagskväll. Lite nyttigare om man ser till ingredienslistan, i alla fall innehåller denna brownie inget vitt socker och är helt fri från gluten
Eller vill du bara passa på att äta glass ochgubbar nu innan jordgubbssommaren helt är över. Fick du mersmak och lust att hoppa på trenden med hemgjord glass
Smält smöret/margarinet i en kastrull och rör sedan i socker och sirap. Här är det jordgubbar på, men jag kan tänka mig att det är gott även med andra frukter under tiden av året då vi inte har färska gubbar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.