En tom kha gai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tom kha thale), svamp (tom kha het), fläskkött (tom kha mu) eller tofu (tom kha taohu)
Min favoritsoppa är en thailändsk kycklingsoppa som heter Tom Ka Gai. Jag har gjort tomatsoppa. Det kan även ha att göra med att den enda soppan som serverades i det Köhlerska huset var blaskig tomatsoppa gjord på pulver, och att det alltid lyckdes serveras dom dagarna jag hade haft skola från 8 till 18 och kom hem vrålhungrig. Tom Ka Gai(4 portioner)1 burk kokosmjölk
Halvera körsbärstomaterna. Lägg slutligen i tomaterna. Tom kha gai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g. Tom kha gai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g 1 citrongräs (endast den vita delen)
En snabb titt på ingredienslistan för Thaimat brukar räcka för att snabbt avfärda middagsplanerna, men för Tom kha gai (min absoluta favoriträtt under Thailandsvistelserna) krävdes det inget större planerande, däremot så bytte jag ut citrongräset mot citronskal – visserligen inte det minsta likt men lika gott blev det för det
För att stilla den allra värsta saknaden lagade fru M till en av landets säkert mest välkända soppor, Tom Kha gai, till middag för så snäll och omtänksam är hon
Visserligen har jag aldrig varit i Thailand, aldrig ätit på thai men jag har ändå gett mig på en tolkning av en av Thailands populäraste rätter - Tom ka gai - en riktigt het kycklingsoppa
Vill inte börja för tidigt men ju mer jag dröjer desto snabbare hamnar jag i minsta-motståndets-lag och då hittar jag på minsta lilla ursäkt för att stanna hemma
tom kha gai. Snabbt som attan och extra smidigt med lite disk (till sambons glädje numera). Middagen står på bordet på 5, max 10 minuter och jag misstänker att receptet är en väldigt förenklad version på en klassisk tom kha-soppa, men lika glad för det är jag. Tom kha tofu (4 port
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.