En tom kha gai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tom kha thale), svamp (tom kha het), fläskkött (tom kha mu) eller tofu (tom kha taohu)
Min favoritsoppa är en thailändsk kycklingsoppa som heter Tom Ka Gai. Jag har gjort tomatsoppa. Det kan även ha att göra med att den enda soppan som serverades i det Köhlerska huset var blaskig tomatsoppa gjord på pulver, och att det alltid lyckdes serveras dom dagarna jag hade haft skola från 8 till 18 och kom hem vrålhungrig. Tom Ka Gai(4 portioner)1 burk kokosmjölk
Halvera körsbärstomaterna. Lägg slutligen i tomaterna. Tom kha gai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g. Tom kha gai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g 1 citrongräs (endast den vita delen)
Tom kha gai var jag sugen på, så Tom kha gai skulle det bli. cocktail tomater. En snabb titt på ingredienslistan för Thaimat brukar räcka för att snabbt avfärda middagsplanerna, men för Tom kha gai (min absoluta favoriträtt under Thailandsvistelserna) krävdes det inget större planerande, däremot så bytte jag ut citrongräset mot citronskal – visserligen inte det minsta likt men lika gott blev det för det
För att stilla den allra värsta saknaden lagade fru M till en av landets säkert mest välkända soppor, Tom Kha gai, till middag för så snäll och omtänksam är hon
Visserligen har jag aldrig varit i Thailand, aldrig ätit på thai men jag har ändå gett mig på en tolkning av en av Thailands populäraste rätter - Tom ka gai - en riktigt het kycklingsoppa
4 citrongräs 1 röd chilifrukt 5 limeblad 100 g färsk ingefära 1 l kokosgrädde 80 g äggula 120 g strösocker salt 1-2 limefrukt 500 g mangopuré 500 g passionsfruktspuré 2 gelatinblad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.