En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl + en gaffel + vatten + rågmjöl + vetemjöl
10,5 dl
vetemjöl
10,5 dl
rågmjöl
1
vatten
11 dl
vatten
1 Dag
1 En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl + en gaffel + vatten + rågmjöl + vetemjöl 0,5 dl vetemjöl 0,5 dl rågmjöl vatten
1 Dag
21 dl vatten 0,5 dl rågmjöl 0,5 dl vetemjöl
1 Dag
31 dl vatten 0,5 dl rågmjöl 0,5 dl vetemjölDag 1
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. I stället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter. Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken. Dag 2
Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå. Dag 3
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt. Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen. Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den. Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.
Som sagt tidigare så mixtrar jag en hel del förnärvarande med surdeg och jästmängder i både bullar och bröd och försöker lära mig så mycket det bara går av de som kan
Startadagen med en nyttig grön smoothie till frukost. Smoothies ger en bra mättnad, man blir pigg, presterar bättre och får ut mer av sin eventuella träning
Men det är en annan historia som jag planerar att slutföra senare i eftermiddag. Den lilla tid jag la på matlagning resulterade i alla fall i den här gröna pastan med ärt och spenat-pesto och broccoli
Som utlovat kommer här ett recept på hur man kan startaenrågsurdegsgrund. Min blandning visade vid det här laget små tecken trevliga tecken på att processen hade startat
Det finns många knep när det gäller att startasurdegar, tillsätt honung, värm bunken, häll ut här, tillsätt mer där, invänta fullmåne, blanda i rivet äpple, filmjölk, yoghurt, ättika, russin
Nu är det dags för lite mat av det mer vardagliga slaget igen, vi (ni) kan ju inte bara leva på festmat, drinkar, vin, godsaker och efterrätter hela tiden
i kväll är det jag som sätter ensurdeg. Jag har nu gjort min första, men jag väljer att göra en halv. Oh, visst har jag snöat in lite på lakrits o choklad sista tiden - men det blir så mumma
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.