Mörk chokladkaka
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Mörk chokladkaka

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 12 port
  • 1 msk smör eller kokosolja, till formen
  • 250 g mörk choklad minst 70%
  • 150 g smör
  • 5 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Till servering
  • 300 g färska hallon, eller frysta (valfritt)
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)

Beskrivning

    Värm ugnen till 160 grader. Ta fram en springform på max 20–22 cm i diameter (inte större) och kläm fast en bit bakplåtspapper i botten. Smörj formen med lite smör eller olja.

    Dela chokladen och tärna smöret. Lägg i en skål och värm den över vattenbad. Rör om tills chokladen och smöret har smält. Låt svalna lite.

    Dela äggen. Vispa vitorna och en nypa salt till ett fast skum. Vispa gulorna och vanilj fluffigt i en annan skål.

    Blanda chokladsmeten med äggulorna och vänd sedan ner äggvitorna försiktigt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Den kan vara lite kladdig men ska inte vara rinnig.

    Servera gärna kakan kall med bär och vispad grädde.

    Vad kan jag smaksätta kakan med?
    Du kan variera kakan genom att smaksätta den med exempelvis apelsinskal, pepparmyntsolja, lakritspulver eller något annat du gillar.

    Kan jag göra kakan sötare?
    Om du föredrar en sötare kaka kan du tillsätta lite sötning, blanda i 2 msk erytritol eller xylitol i smeten.

    Hur förvarar jag kakan?
    Om det mot förmodan blir något kvar av kakan efter fikat går den bra att förvara i kylskåpet 2–3 dagar. Kom ihåg att täcka över den.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.