PS Klassiker: Biff stroganoff
Professional Secrets
Professional Secrets

PS Klassiker: Biff stroganoff

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • "Stroganoff" ser olika ut beroende på var i världen du äter den. Originalreceptet innehöll förmodligen varken lök, svamp eller tomatpasta. Här har vi valt senap som smaksättare – men tillsätt gärna en matsked tomatpasta om du saknar det.
  • Köttet behöver vara av en mörare kvalitet eftersom det bara ska tillagas hastigt. Kalv blir lent och lyxigt.
  •  
  • Till 4-5 personer
  • ½ kilo innanlår/lövbiff
  • 300 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • Kalvfond + en skvätt vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 msk dijonsenap (eller en grövre senap som inte är söt)
  • ½ dl cognac
  • 2 dl smetana (eller crême fraiche)
  • Storbladig persilja
  • Olja (neutral sort) och/eller smör
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Potatis, bulgur eller ris
  • Saltgurka

Beskrivning

    Skiva löken och svampen. Skär köttet i tunna strimlor mot fibrerna. Hacka persiljan. Detta ska du ha gjort i förväg eftersom övriga moment ska gå fort:

    Stek löken och svampen mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Gärna i smör som ger mer smak. Lägg löken och svampen åt sidan. I samma stekpanna:

    Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Sänk värmen och tillsätt cognac, senap, lagerblad och kalvfond. Salta och peppra. Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden.

    Häll tillbaka löken och svampen till pannan. Koka ihop några minuter på måttlig värme. Rör ner smetana och garnera med persiljan. Servera med potatis (gärna mos), bulgur eller ris. Och saltgurka!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.