"Stroganoff" ser olika ut beroende på var i världen du äter den. Originalreceptet innehöll förmodligen varken lök, svamp eller tomatpasta. Här har vi valt senap som smaksättare – men tillsätt gärna en matsked tomatpasta om du saknar det.
Köttet behöver vara av en mörare kvalitet eftersom det bara ska tillagas hastigt. Kalv blir lent och lyxigt.
Till 4-5 personer
½ kilo
innanlår/lövbiff
300 gram
champinjoner
1 gul
lök
Kalvfond + en skvätt vatten
1
lagerblad
1 msk
dijonsenap (eller en grövre senap som inte är söt)
½ dl
cognac
2 dl
smetana (eller crême fraiche)
Storbladig persilja
Olja (neutral sort) och/eller smör
Salt och nymalen svartpeppar
Potatis, bulgur eller ris
Saltgurka
Beskrivning
Skiva löken och svampen. Skär köttet i tunna strimlor mot fibrerna. Hacka persiljan. Detta ska du ha gjort i förväg eftersom övriga moment ska gå fort:
Stek löken och svampen mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Gärna i smör som ger mer smak. Lägg löken och svampen åt sidan. I samma stekpanna:
Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Sänk värmen och tillsätt cognac, senap, lagerblad och kalvfond. Salta och peppra. Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden.
Häll tillbaka löken och svampen till pannan. Koka ihop några minuter på måttlig värme. Rör ner smetana och garnera med persiljan. Servera med potatis (gärna mos), bulgur eller ris. Och saltgurka!
"Stroganoff" ser olika ut beroende på var i världen du äter den. ½ kilo innanlår/lövbiffca 300 gram champinjoner1 gul lökKalvfond + en skvätt vatten1 lagerblad1 msk dijonsenap (eller en grövre senap som inte är söt)½ dl cognacCa 2 dl smetana (eller crême fraiche)Storbladig persiljaOlja (neutral sort) och/eller smörSalt och nymalen svartpeppar
Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar
Strimla lövbiffen och fräs den tillsammans med löken och vitlöken tills det fått lite färg. 600-700 gram lövbiff i strimlor. Receptet kommer från camillak 600-700 gram lövbiff i strimlor
500 g strimlat lövbiff ca 2 msk smör 1 st gul lök 200 g champinjoner 1 tsk salt 1 krm malen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 4 msk tomatpuré 2 tsk ljus fransk senap t. 500 g strimlat lövbiff 4 portioner kokt ris
Jamen, vilken tur att jag har ett tips till er en tisdag som denna då - Biff Stoganoff. Jag är inte en sådan som sover halva dagen bara för att jag är ledig, men jag uppskattar något otroligt mycket när man liksom får vakna av egen kraft och inte av någon klocka som säger att man måste
Strimla ner lövbiffen, hacka löken och vitlöken fint och skär champinjonerna i slantar. Stek sedan biffen i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka
Biffstroganoff är ju bara sååå gott. Strimla biffen, hacka löken och finriv vitlöken. Jag tillagar min stroganoff i min crockpot, då kan jag tänka på annat medan den står och puttrar och sköter sig självt
Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.