På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså
Lägg upp köttet på en skärbräda och klappa torrt med papper,så stekytan blir jämn och fin. Skär några snitt i i köttet och stoppa in vitlöksklyftor och rosmarin i snitten
Sen är det ju lite söndagsfeeling när man lagar helt kött i ugn. Kött. Finputsa köttet från sega hinnor. Krydda köttet ordentligt med salt, peppar och timjan
Koka alltsammans till kött och grönsaker är mjuka. Skär köttet i 2 cm stora tärningar, bryn det i smör. Koka köttet sakta med locket på grytan ca 30-40 minuter. Sammanlagd koktid 1 timma 15 minuter, för stjärnkött. 4-5 hg benfritt nötkött av fransyska eller bringa
KÄNN på köttet istället. Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del
Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Lyft köttet ur lagen och rulla runt den i kryddblandningen, klappa in ordentligt
Förförisk fransyska i ugn. Lågtempererad fransyska, 150 grader och 5 timmar senare är det dags att avnjuta denna skönhet. 1,2 kilo ekologisk fransyska. Kör på 150 grader i ca 4-5 timmar eller tills köttet når ca 60 grader i innertemperatur