Kåldolmar utan ris recept

Kåldolmar med sås och potatis.

Kåldolmar med sås och potatis.

Skär ut stocken ur kålhuvudet och koka kålen i saltat vatten tills den börjar mjukna. Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt fina blad
Kåldolmar

Kåldolmar

Gör så här. Kåldolmar. Skär med en liten vass kniv bort rotstocken, den hårda biten i mitten. Försök att få kålhuvudet att hålla ihop fint
Kåldolmar med gräddsås och lingon

Kåldolmar med gräddsås och lingon

Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg och låt svalna. 1st vitkålshuvud. 500g blandfärs. 1st ägg. 1dl vispgrädde
Kåldolmar

Kåldolmar

Servera kåldolmarna rykande heta. 1Kåldolmar1 vitkålshuvud, eller savoykål eller spetskål 1 gul lök smör, till stekning 1 kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos 2 dl mjölk 1 dl ströbröd 800 g blandfärs 2 ägg 4 msk kikkomansoja 2 msk ljus sirap 2 msk konc kalvfond salt peppar 2 msk smält smör 1 msk farinsocker
Klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar

4 1/2 dl grötris 1 dl vatten 2 dl mjölk 1 vitkålshuvud (12 fina blad) 1 stor gul lök 1 msk smör 300 g blandfärs 2 ägg 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar matfett (till formen) 1 msk smält smör (att ringla över) 2 msk ljus sirap 4 dl kålspad (från kokningen) 2 msk konc kalvfond 2 tsk majsstärkelse Till servering potatismos rårörda lingon pressgurka Lägg till i inköpslistan
Nästan Kåldolmar

Nästan Kåldolmar

Här kommer en variant av kåldolmar fast i form av biffar som toppas med stekt sötad vitkål. Här kommer en variant av kåldolmar fast i form av biffar som toppas med stekt sötad vitkål
Kåldolmar med gräddsky

Kåldolmar med gräddsky

Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min. Gör så här. Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen
Mammas kåldolmar

Mammas kåldolmar

Min mamma gick bort förra sommaren och det är fortfarande några “första gången” utan henne. Klassisk husmanskost som (också) skulle fått Mannerström att fälla en tår…Köttfärslimpa, kroppkakor, stekt strömming, dillkött men bäst av allt kåldolmar
Vegetariska kåldolmar

Vegetariska kåldolmar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och förväll kålbladen 2-3 minuter. Kyl bladen i kallt vatten. Ta upp och låt rinna av på handduk
Kåldolmar

Kåldolmar

Kåldolmar Skär med en liten vass kniv bort rotstocken, den hårda biten i mitten. Kåldolmar Skär med en liten vass kniv bort rotstocken, den hårda biten i mitten

Kåldolmar Med Gräddsås

Det äldsta belägget för att den här rätten har tillagats i Sverige är ett recept på turkiska "Dolma" som finns i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga)
Kåldolmar/Kålpudding

Kåldolmar/Kålpudding

Kåldolmar är höstmat. Kåldolmar är rejäl husmanskost. Kåldolmar är inte alls svårt att göra, lite pyssligt och tar lite tid men inte svårt