Lergryta fransyska recept

Mumsig stek i lergryta.

Mumsig stek i lergryta.

fransyska eller lammstek. Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan
sjömansbiff i lergryta med rödbetssalsa

sjömansbiff i lergryta med rödbetssalsa

Lägg ett lager potatis i botten på lergrytan och fortsätt med lök och kött. Sjömansbiff i lergryta Lägg din lergryta i blöt minst 20 minuter. 600 gram fransyska i tunna skivor som jag strimlade3 skivade gula lökar10-12 potatisar i skivor4 dl vätska (jag tog 33 cl mörk öl resten vatten)1 köttbuljongtärning Stek köttet och salta och peppra. 600 gram fransyska
Mumsig stek i lergryta.

Mumsig stek i lergryta.

Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek 2 gula lökar 1 morot 2 äpplen 1 tsk salt 1 tsk enbär (kan uteslutas) 1 msk pepparmix 4 lagerblad 3 msk rönnbärssylt eller gelé 1/2 liter öl (porter) 1 dl grädde 1 tsk soya Idealmjöl Späcka ev steken med katrinplommon

Mer mat i lergryta.

Denna veckans måndag var inget undantag, på spisen kokade potatisen och i ugnen puttrade en kalvfrikassé i lergrytan
Pulled älg

Pulled älg

Jag tog inte så jättemycket olivolja, soya och vinäger för det blir så mycket vätska när man gör i lergryta

Boeuf Bourguignon

Istället använder jag min  lergryta och låter grytan stå i minst tre timmar i ugnen innan jag reder såsen
Pulled beef

Pulled beef

Man tillagar den i en ugnsform med lock, jag använde en lergryta. Viktigt att tänka på om man använder lergryta är att lägga den i blöt innan användning och att man ställer in grytan i en kall ugn och därefter sätter på ugnen

Pulled beef

Lägg köttet i en gryta som tål ugn (jag använder en lergryta). Jag använde mig av nötbog, men högrev eller fransyska går minst lika bra
Pulled Cow

Pulled Cow

Gnid in kryddblandningen över hela fransyskan, lägg hälften av löken i en lergryta, lägg över köttet och toppa med resterande lök
Baeckaoffa

Baeckaoffa

fransyska eller rostbiff. Smörj terrinen/lergrytan med smör (1 stor lergryta alternativt flera små). Marinering dag 1
LÅGTEMPERERAD FRANSYSKA

LÅGTEMPERERAD FRANSYSKA

Lägg fransyskan i en gryta (jag använder alltid min blötlagda lergryta). En Variant på pulled fransyska helt enkelt
Sjömansbiff

Sjömansbiff

Lagade sjömansbiff i lergryta i helgen. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten. Ca 600g högrev eller fransyska som skurits i små bitar som sedan bankats ut

Stek med brunsås

Lägg köttet i en lergryta (som legat i blöt minst 15 minuter) och häll över all marinad. Ta ut köttet och låt det vila i lergrytan i 15 minuter

Pulled beef

1 fransyska. 6 personer eller fler. ca 1200 g. 1 rödlök. ½ - 1 msk spiskummin. 1 msk rökig grillkrydda. 1 msk vitlökspulver

Fransyska i lergryta

Lägg lergrytan i blöt c. 1 kg fransyska. 1 kg fransyska. 4 portioner. 1 gul lök. 1 moror. 1 äpple. 1 tsk salt. 1 msk pepparmix