Hursomhelst gav jag mig på ett försök att baka skållade frallor, och de blev inte alls så tokiga. Genom att skålla linfrön, chia och husk får man ett gelé, som bidrar till att bättre hålla ihop brödet
Skålla och skala mandeln (30-40 sekunder i kokande vatten brukar räcka). Rosta (stek) mandeln i oljan i en panna på lite över medelvärme tills den får en fin brun färg
Börja med att skållamandlarna. Man ska ta isär de karamelliserade mandlarna när de fortfarande är varma och sitter här med smått ömmande fingertoppar efter att ha gjort andra omgången
200 g mjukt smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin2½ dl rårörsocker4 ägg1 dl päroncognac, Xanté - alternativt pressad apelsin100 g sura körsbär50 g gula russin50 g sultanrussin100 g syltade apelsinskal50 g skållad, skalad mandel50 g naturella pistaschnötter3 dl ljust bovetemjöl1 msk vaniljsocker1 msk bakpulver2 tsk fiberhuskLägg körsbär och russin i blöt i cognac några timmar eller över natten
1,5 dl skållad sötmandel. Minipajer är toppen till nästan allt, tycker jag - på buffébordet, att ha i frysen och plocka fram när man är hungrig eller som tilltugg innan maten, till exempel
15 små pajer Pajdeg 75 g smör eller margarin 3 dl vetemjöl 1 dl kvarg (1 %) Fyllning 200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst) 1 gul lök 1 msk smör eller margarin 2 ägg 1 dl kvarg (1 %) 1 1/2 dl mellangrädde salt och peppar 140 g ädelost Garnering 1 1/2 dl skållad sötmandel 1 1/2 msk honung 1 1/2 tsk flingsalt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
1 kg plommon1 citron600 gram socker1 vaniljstång100 gram skållad hackad mandelGör så här. Tillsätt de hackade mandlarna och sjud marmeladen tills den blir stax över 100 grader. 100 gram skållad hackad mandel
Ta kastrullen från värmen och rör i citronskal och skållad och skalad mandel. Skala, kärna ur och tärna päronen, och lägg dem i en gryta tillsammans med vatten och pressad citronsaft