I rullen finner vi soyamarinerad renfilé som stekts hastigt i en glödhet panna. Till renmakin ställer jag fram en hemgjord lingonsriracha och en ”gari” på picklad rödbeta
Vi har viltveckor här på gästgivaregården och det innebär att min norrbottniska ådra får förgylla köket några veckor - här bjuds det på renskav gjord på rökt renfilé, hjortinnerfilé med skogsvampsås, kalvreninnanlår med en härlig pepprig sky och ugnsbakad potatis i buljong, rencarpaccio, löjromscreme, lingonmousse, chokladtårta med hjortron, rapphöns i portvin och älgfärswallenbergare
Putsa renfilén väl, skär den i knappt centimetertjocka skivor och lägg dem på ett fat. Lägg i renfiléskivorna och grilla dem hastigt på båda sidor så att de nästan blir genomstekta
Låt frysta lingon tina i vodka. Strö lite lingon ovanpå. En smal filé som t ex renfilé, är färdiggravad på drygt 1 dygn medan en större kräver 2 dygn. 5 dl frysta lingon
Imponerar stort gör renfilén som serveras på en bädd av tärnade rotsaker och rentunga. Den dova smaken av ren och stärkelse bryts av på ett oemotståndligt sätt av en ängssyra på toppen och whiskymarinerade lingon