Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
färsk eller tinad älgstek, t ex fransyska. 1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsform, stick in termometer i den tjockaste delen och ställ in på 62 grader för medium
Men med en fransyska av nöt går det alldeles utmärkt också. ca 1 kg djupfryst fransyska av nöt ----------Marinad---------- 2 ½ dl vatten 3/4 dl salt 2 tsk socker 2 tsk krossade svartpepparkorn 2 lagerblad 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin
Jag tog en bit fransyska som jag köpt för just detta ändamål, lade den djupfryst(obs. I lördags serverade jag en tjälknöl som fått svettas i 80 graders ugnsvärme i tolv timmar
Tjälknöl. Den som inte vill ha tjälknöl kan ta varmrökt lax till potatissalladen. En bit fransyska eller annan stek, cirka 1,5 kg smör till stekningBryn steken på alla sidor i en het stekpanna med smöret, ställ sedan
1 1/2 kg fryst nöt- eller älgkött, t ex innanlår, rostbiff eller fransyska. 1. Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar
Tjälknöl var det mycket länge sedan jag gjorde men blev påmind av en kollega om hur enkelt det är. 1 djupfryst stek, typ fransyska eller vilt av något slagSätt ugnen på 90 grader
Bjud potatisgratäng eller potatissallad och auberginepuré till tjälknölen. 1,2-1,5 kg fryst och benfritt älgkött eller nötkött t ex fransyska, rostbiff eller innanlår. 1,2-1,5 kg fryst och benfritt älgkött eller nötkött t ex fransyska, rostbiff eller innanlår