Runes grova limpor på mitt sätt. I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk. Dela degen i 2 delar och baka ut varje del till en avlång limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 10
Ett fiberrikt, grovt bröd med massor av frön och kärnor. Här är brödet som görs på ett kick. Bakat på bikarbonat som gör att ingen tid spills på jäsning
Tillsätt socker, salt, linfrö, vetekli, grovt rågmjöl och rågsikt. Hitta pålimpan blev kalasbra. Eftersom det var ganska tråkigt väder igår så passade jag på att vara inne och baka lite matbröd
Surdeg pågrovt rågmjöl. Vik sedan ihop degen från vänster och höger, vik sedan ihop degen från toppen och botten, vänd sedan degen upp och ner med den ihopvikna sidan neråt, se till att det är rikligt med mjöl på bakbordet under degen
Till vardags blir det mest att jag tar en frukt som mellanmål men på helgerna, när jag har lite extra tid, så är det kul att prova på och röra ihop något nytt
När degen jäst klart, stjälp upp den på bakbord mjölat med rågmjöl. )Placera "bröden" på bakpappersklädd plåt och strö över rågmjöl, samt lägg över en handduk
Den första danska limpan jag bakade kommer från boken "Bröd från brunkebergs bageri" och heter Brunkans danska, den är trevligt men dock betydligt sötare än mina
Knåda degen rätt länge på mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg ner den i en brödform. Jag skar med en kniv på bröden innan andra jäsningen för att få ett fint mönster
Grova rågfrallor. Eller så har jag kanske haft lite nybörjartur med min syrliga och något illaluktande kompis som puttrat på i lagom takt i sin plastlåda
Spraya ytan på bröden med vanligt, kallt vatten. Glutenfritt grovt bröd när det är som godast. Jag använde mig av sesamfrön på den ena och solroskärnor på den andra
men efter första tuggan var jag såld = )För att baka en limpa behöver du2 dl vetekross1 dl vetekli7 dl rågsikt1/2 dl krossade linfrö2 tsk bikarbonat1/2 tsk salt1/2 dl mörk sirap5 dl filmjölk1 dl mjölkBaka så härSätt ugnen på175 grader. Klicka ner degen i en avlång smord form som rymmer 1,5 liter. Grädda brödet längst ner i ugnen 1 timma. Låt brödet stå i formen i 10 minuter. 1 dl vetekli. 1/2 dl krossade linfrö. 1/2 tsk salt. 1/2 dl mörk sirap. 1 dl mjölk
Sist malda torkade kryddorSedan gör man såsen på tomat, kokosmjölk, eller kanske hackade nötter i vatten, för att till sist tillsätta kött, fisk eller grönsaker
På kvällen. På morgonen. Ugnen på 250°. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen. 1 dl vatten. 1 dl rågmjöl. 8 dl rågsikt eller grovt rågmjöl eller 50/50. ½-1 dl linfrön
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.