Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd
500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 125 gram grovt rågmjöl
Den första danska limpan jag bakade kommer från boken "Bröd från brunkebergs bageri" och heter Brunkans danska, den är trevligt men dock betydligt sötare än mina
Baka lite grova limpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar. 125 gram grovt rågmjöl. 125 gram grovt rågmjöl
Bland annat blev det den här goda grovalimpan tillsammans med smör, ost och oxbottensalami. Knåda degen rätt länge på mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg ner den i en brödform
Glutenfritt grovt bröd när det är som godast. Tillsätt salt, sirap, olja och grov mixen. 50 g jäst14 dl grov mix (Finax)8 dl ljummet vatten4 msk olja3 msk ljus sirap1 tsk saltBlanda ut jästen i vattnet. 14 dl grov mix
6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt. Olja grytan med neutral oljat, lägg i limpan, släta till den med oljade händer och låt den ligga i grytan utan lock i 10 minuter. 6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. 1 dl grovt rågmjöl. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross
Den här supersnabba grovalimpan har jag hämtat inspiration från Lindas Bakblogg som har recept på en ljus variant av denna som också är riktigt riktigt god
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.