Det här är en dessert som jag smakade nära påsk i lunchrestaurangen. Om jag förstod rätt så har den sitt ursprung ifrån Ryssland och är en av desserterna som bland annat äts i Finland under påsken
Äntligen är det påsk, och då får man äta pasha. Ifjol blev den lite för söt, min pasha, så nu minskade jag sukrinmängden rejält och tog bara 1 msk, men liiiite mer hade det kunnat vara, kanske 1½ msk
Det är dags att introducera den traditionella rysk-finska påskefterrätten pasha till er. Pasha är en dessert gjord på kvarg som har sitt ursprung i ortodox påsktradition
Jag har experimenterat lite med pasha, för det måste jag absolut få på påsk. Jag utgick från det vanliga pasha-receptet men använde yoghurt istället för kvarg/kesella
Vårt påskfirande förlöpte traditionsenligt med stifado och pasha på lördagkväll. Pashan var i år tillverkad enligt det traditionella receptet men istället för 1½ dl socker användes 0,75 dl sukrin
Med dessa avgifter, som surkål och hashbrowns helst Pasha och puddingar eller som här i Međimurje kallas "kalkoner" - korv görs heljidine puré, kokta bitar av fläsk och blod
Pashan täcks över med handduk och form innan den ställs in ikylen igen efter serveringen. Häll av vätskan och låt pashan stå minst 24 timmar i kylskåp innan denstjälps upp
Idag fick man dessutom köpa hem påskgodis som eleverna gjort och köpa hem grönsaker och pasha. I morse styrde jag kosan mot yrkesakademin i Gamla Vasa för att besöka kockutbildningen och deras restaurang Fyrklövern
Under mars månad gjorde vi nästan en jorden-runt-resa i smakernas värld när vi mumsade på thaiköttbullar med jordnötssås en dag och en finsk-rysk pasha till påskdessert en annan dag
Det finns pashaformar, men en ostform i trä går också bra. Häll upp pashan, dekorera med inlagd frukt ( persika eller aprikoser ) eller färsk Kivi, mandariner eller vindruvor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.