Fruktbröd av surdeg. Att få hembakta frallor till frukost är nog det lyxigaste jag vet. Varje gång jag bakar frukostfrallor tänker jag att det här borde man ju ta mig tusan göra varje helg – så enkelt och så grymt gott
Som att baka frallorna på en blandning av Saltåkvarns stenmalda vete och dinkel. Samt att bara äta en, säger en fralla till frukosten (och inga fler under dagen) och avsluta med en skiva hembakt rågbröd på surdeg
Trilla dessa till runda, släta frallor. Pensla frallorna med ägg och strö över vallmofrön. Rör ut jästen i vattnet och blanda ner alla ingredienser utom saltet
Småbröd är populära så jag utgick från ett tidigare recept – Glutenfria surdegsbröd/frallor. I går kväll matade jag surdegen så att den skulle vara redo att användas
Det hela resulterade i finfina frallor, sega och med härligt inkråm. I mitt fall innebär det att jag till familjens förtjusning har väckt liv i surdegen och fått till lite bakning
Då blir man extra glad när man hittar ett recept som går tvärtemot det, utan att för den delen behöva använda surdeg eller något annat som man kanske inte har hemma
Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor
Behöver fylla på förrådet med frukostbröd och gjorde därför lite grova frallor, älskar att ha nötter och frön i bröd och denna gång blandade jag ner lite solrosfrön,linfrön och pumpafrön, givetvis kan man byta ut dessa mot andra frön eller nötter
Utöver att frallorna var supergoda så var de ruggigt enkla att göra. Och mitt i alltihop dog min surdeg som levt troget i nästan 2 år. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa i ca 25-30 minuter, under bakduk
De mesta grova frallor som du köper är det alltid bara en liten del av innehållet som är grovt mjöl. Nä nog pratat om det och i stället till ett gott surdegsbröd
Så har ni redan en naturligt glutenfri surdeg i gång – mata den – och baka sedan de här frallorna. Och har du ingen surdegsgrund – sätt en så kan du sedan alltid baka gott vete- och glutenfritt bröd
Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg
Goda frallor – utan krusiduller. Surdeg är nästan ett måste för att lyckas med brödbaket tycker jag. Och så vet ni som följer bloggen att frallor eller småbröd är det som jag grejar mest med – enkelt att ha i frysen