Saltlake sik recept

Julen, julen, julen är kommen ...

Julen, julen, julen är kommen ...

blev lagt i en saltlake och lagrades antingen i rökbastun eller i matboden,. Man åt bland annat inlagd strömming, gravad sik och lax och kålrots-

Torrsaltad sik

Rensa siken och gör en saltlake. koka upp saltlaken så att saltet löses. Lägg siken i ett kärl , täck över den med

Torrsaltad Sik

Rensa siken och gör en saltlake. koka upp saltlaken så att saltet löses. Lägg siken i ett kärl , täck över den med

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

Olaus Magnus berättar från 1500-talets Sverige att man torkade gädda, gös, braxen, lake och sik. Under 1800-talet övergick man sedan alltmer till att låta köttet ligga kvar i saltlaken tills det skulle användas, men då gick det också åt mera salt

Halstrad löja

Doppa den i saltlaken en stund. en uppmaning använd ej vitpeppar till sik eller ädelfisk Löja eller sik