HÖNÖKAKA PÅ PLÅT  Lindas bakskola &matskola
catrineyngbro
catrineyngbro

HÖNÖKAKA PÅ PLÅT Lindas bakskola &matskola

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 plåtar
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 9 dl rågsikt
  • 8 –9 dl vetemjöl

Beskrivning

    GÖR SÅ HÄR

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Sätt i degkniven och degrullen (ett par centimeter från kanten). Sätt igång din Ankarsrum assistent på lägsta hastighet. Tillsätt salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter. Flytta degrullen lite närmre kanten när allt mjöl är tillsatt i degen så att den knådas. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

    2. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut dem tunt på ett bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel så att det inte blåses upp stora luftbubblor under gräddningen.

    3. Lägg den utkavlade degen på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

    4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.